ΠΟΛΗ

Ο τελευταίος περίπατος του Κίτσου Μαλτέζου το 1944

Ο τελευταίος περίπατος του Κίτσου Μαλτέζου το 1944

Το πρωινό της 1ης Φεβρουαρίου του 1944, ο 23χρονος Κίτσος Μαλτέζος, δισέγγονος του Στρατηγού Μακρυγιάννη, από τους χαρισματικούς νέους της γενιάς του, δολοφονείται λίγα μέτρα από το σπίτι του, στoυς Στύλους του Ολυμπίου Διός, από τους άλλοτε αδελφικούς φίλους και συντρόφους του. Η δολοφονία του συγκλονίζει την Αθήνα.

Ο Θεοτοκάς του αφιερώνει ολόκληρη σελίδα στο ημερολόγιό του, όπως ανάλογες αναφορές θα κάνει αργότερα και ο Οδυσσέας Ελύτης στα «Ανοιχτά χαρτιά» («Τον ξεκάνανε στη μέση του δρόμου»). Ανάλογη όμως μοίρα θα έχουν αργότερα και οι δολοφόνοι του, νέα παιδιά και αυτά, μιας γενιάς που δοκιμάστηκε πολύ σκληρά από την Ιστορία.

Τη μυθιστορηματική ζωή και τον θάνατο του Μαλτέζου είχε ερευνήσει και αφηγηθεί γλαφυρά ο Πέτρος Μακρής-Στάικος στο βιβλίο του «Ο αγαπημένος των θεών». Η αρχική έκδοση από την Ωκεανίδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ πρόσφατα το βιβλίο επανεκδόθηκε αναθεωρημένο από τις εκδόσεις της Εστίας.

Αύριο Παρασκευή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης, με βάση την αφήγηση του Πέτρου Μακρή-Στάικου, αλλά και βασισμένος σε άλλες πηγές, στο πλαίσιο των ιστορικών περιηγήσεων Athens Walking Stories ακολουθεί κατά πόδας το στερνό περίπατο του Μαλτέζου σε μια διαδρομή στην ολόφωτη καρδιά της ιστορικής Αθήνας αλλά και στη σκοτεινή καρδιά της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Η περιήγηση ξεκινά στις 6.30 μ.μ. της Παρασκευής, 31ης Μαΐου, από το άγαλμα Μακρυγιάννη (Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου) και η συμμετοχή είναι 12 ευρώ. Κρατήσεις στo email: [email protected]