Η Αθήνα επενδύει σε μια νέα αισιοδοξία

Η Αθήνα επενδύει σε μια νέα αισιοδοξία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδίου και Πεσμαζόγλου γωνία. Ο κόσμος κοντοστέκεται στην παράδοξα φωτεινή βιτρίνα του Μαντζώρη, άλλης μια παλιάς επιχείρησης του ρημαγμένου εμπορικά δρόμου που έκλεισε. Κυριαρχούν μεγάλα λευκά γράμματα που σχηματίζουν μια τρυφερή φράση στα αγγλικά: And I Love Athens. Στη θέση των εμπορευμάτων την προσοχή των περαστικών τραβούν σκόρπιες φωτογραφίες από λευκώματα: κολακευτικές λήψεις της πόλης και της χώρας. Οσοι έχουν χρόνο και διάθεση διαβάζουν το κείμενο με την ιστορία του δρόμου: «Η οδός Σταδίου υπάρχει από τα αρχαία χρόνια. Σήμερα ενώνει την Ομόνοια με το Σύνταγμα και σύμφωνα με τον αρχικό πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης…». Μέσα στο κατάστημα λάμπει σαν τεράστιο στολίδι μια κατακόκκινη καρδιά.

Κάτι «συμβαίνει» τις τελευταίες ημέρες στην οδό Σταδίου, τον δρόμο που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον εμπορικά στο κέντρο της Αθήνας: εδώ καταγράφηκε την περασμένη άνοιξη το μεγαλύτερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων, στο ύψος του 42%.

Και μπορεί όλα τα φώτα της δημοσιότητας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να έπεσαν στους «πλεκτούς» κορμούς δέντρων του Yarn Bombing (για όλους τους λάθος λόγους), είναι όμως αλήθεια ότι από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα εμφανίζονται ημέρα με την ημέρα νέα, απροσδόκητα σημεία ενδιαφέροντος που μας καλούν να σκεφθούμε διαφορετικά τον αγαπημένο αυτό δρόμο. Στην πλατεία Κλαυθμώνος η μία από τις δύο κλειστές κυλιόμενες σκάλες που είχαν μεταβληθεί σε εστίες απερίγραπτης βρωμιάς είναι το αντικείμενο εικαστικής εγκατάστασης με την υπογραφή δύο αρχιτεκτόνων. Το αποτέλεσμα είναι ευχάριστο και τραβάει την προσοχή των διερχομένων, οι οποίοι θα ήταν ούτως ή άλλως ανακουφισμένοι στη θέα μιας πρώην χαβούζας που επιτέλους καθαρίστηκε. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσει και η δεύτερη σκάλα της οδού Αριστείδου, το επίπεδο καθαριότητας της οποίας επίσης παρουσιάζει σημαντική βελτίωση. Σταδίου και Παπαρρηγοπούλου, στο κλειστό πια κατάστημα του «Στρογγυλού», ο κόσμος χαζεύει τη χριστουγεννιάτικη… Ομόνοια: μια φωτογραφία που εκτυπώθηκε στα ρολά του καταστήματος, στο πρότυπο της ανάλογης πρωτοβουλίας που είδαμε για πρώτη φορά στη Βαρβάκειο Αγορά και η οποία συνεχίζεται με την καθοδήγηση του φωτογράφου Καμίλο Νόλλα στο πλαίσιο της διαδικτυακής πλατφόρμας www.synathina.gr.

Επεκτείνεται

Το πρότζεκτ έτυχε εξαιρετικής υποδοχής και επεκτείνεται: οι Αθηναίοι το βρίσκουν εδώ και λίγες ημέρες και στην πλατεία Συντάγματος, στα ρολά του ισόγειου καταστήματος (πρώην Eurobank) στη συμβολή των οδών Οθωνος και Φιλελλήνων, ενώ οι καταστηματάρχες του πεζόδρομου της Πανδρόσου ζήτησαν τη συνδρομή του δήμου για να επαναλάβουν την ιδέα στα ρολά των δικών τους καταστημάτων όταν κλείνουν τα μαγαζιά. Σε λίγο καιρό θα βλέπουμε παλιές φωτογραφίες της Αθήνας από το Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στην οδό Σταδίου είναι αποτέλεσμα της θετικής υποδοχής που είχε το αντίστοιχο πρόγραμμα καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων στην οδό Αθηνάς. Οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς και ο δήμος πληρώνει τα έξοδα της κάθε παραγωγής. Κινητικότητα παρουσιάζεται και για τη γνωστή «τρύπα» του καμένου Μινιόν στα Χαυτεία όπου εξετάζεται σοβαρά η ιδέα μιας εντυπωσιακής τοιχογραφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή