ΠΟΛΗ

Στο Ιδρυμα Νιάρχου τα «κλειδιά» του ΕΜΣΤ

Στο Ιδρυμα Νιάρχου τα «κλειδιά» του ΕΜΣΤ

Περίπου τέτοια εποχή ανακοινώθηκε πριν από δύο χρόνια ότι το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αποσύρει τη δωρεά των 3 εκατομμυρίων ευρώ για το ΕΜΣΤ («Κ», 20/11/2015), καθώς ο δημόσιος φορέας δεν είχε καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του απέναντι στο ίδρυμα.

Χθες, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά ανακοίνωσε ότι τα «προαπαιτούμενα» του ιδρύματος έχουν πληρωθεί και ο φορέας μπορεί να αιτηθεί εκ νέου τη δωρεά με την οποία θα αποκτήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό και θα εφαρμοστούν οι μελέτες ώστε το μουσείο να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία. Η μικρή εκκρεμότητα που απομένει είναι η υπηρεσιακή έγκριση της μουσειογραφικής μελέτης (κατατέθηκε πρόσφατα) από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΠΟ, ενώ ο Εσωτερικός Κανονισμός, ένα από τα προαπαιτούμενα πρωτίστως για τη λειτουργία του φορέα αλλά και για τη δωρεά, εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα τον περασμένο Αύγουστο. Εφόσον ανοίξει ο δρόμος της δωρεάς και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, πράγμα που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο στο παρελθόν, το μουσείο ενδέχεται να ανοίξει στο α΄ εξάμηνο του 2018.

Στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η κ. Κοσκινά με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Παπαναστασίου αναφέρθηκαν στην αύξηση του προσωπικού από 18 σε συνολικά 58 υπαλλήλους, με μετατάξεις και συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι την πλήρωση θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, στον διπλασιασμό του τακτικού προϋπολογισμού (800.000 ευρώ) για την κάλυψη κυρίως της μισθοδοσίας, στη σταθερή τακτοποίηση των οφειλών προς τρίτους και βέβαια στις εκθέσεις και δράσεις του μουσείου, το οποίο είχε παρουσία κυρίως εκτός Ελλάδος (συνεργασία με documenta 14, Μουσείο Αγίας Πετρούπολης, Αμβέρσας, Μπιενάλε Βενετίας κ.ά.). Μέσα στον επόμενο μήνα θα παρουσιαστεί έκθεση με τα νέα αποκτήματα της συλλογής του ΕΜΣΤ, που υπολογίζεται να ανέλθουν σε 120 μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τον Ιανουάριο θα παρουσιαστούν Ελληνες καλλιτέχνες από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Τέχνης. Τις επόμενες μέρες εκπνέει η θητεία της κ. Κοσκινά μαζί με του Δ.Σ. του φορέα. Μέχρι σήμερα η εκπεφρασμένη πρόθεση του ΥΠΠΟ είναι η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την πλήρωση της θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή του μουσείου.