Την ερχόμενη εβδομάδα υποβάλλεται η μελέτη για τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της πρώτης φάσης για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, ενός έργου με προϋπολογισμό περίπου 12,3 εκατομμυρίων ευρώ που θα αλλάξει την όψη του πρώην στρατοπέδου.
Μετά την παραλιακή ανάπλαση της Θεσσαλονίκης, το Μητροπολιτικό Πάρκο των 330 στρεμμάτων είναι το μεγαλύτερο έργο στον δημόσιο χώρο της πόλης από το οποίο, όπως μας λένε οι μελετητές του, το μπετόν, ως υλικό, δεν υπάρχει πουθενά μέσα στο πάρκο. «Σε αυτή τη φάση θα καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του πάρκου ώστε αυτό να αποδοθεί με ασφάλεια στους πολίτες. Θα φυτευθούν περίπου 8.000 ψηλά δέντρα, ενώ μέσα δεν θα έχουμε άσφαλτο ούτε μπετόν παρά μόνο για να στερεωθεί η περίφραξή του», σημειώνει ο αρχιτέκτονας και σύμβουλος του Δήμου Παύλου Μελά, Πρόδρομος Νικηφορίδης. Το νέο πάρκο θα είναι ενεργειακά αυτόνομο με φωτοβολταϊκά πάνελ στα εσωτερικά του κιόσκια, τρεις γεωτρήσεις θα εξασφαλίσουν την άρδευσή του, ενώ η φύτευση αφορά κυρίως ελαιώνες και οπωρώνες.
Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να γίνει μέσα στο 2019.
Ο αχανής χώρος θα φωτιστεί και θα οριοθετηθεί με περίφραξη και εισόδους που θα κλείνουν το βράδυ ώστε να αποφεύγονται βανδαλισμοί και η μετατροπή του σε πάρκινγκ τις νυχτερινές ώρες. Τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία θα ασφαλιστούν ώστε να αποτρέπεται η είσοδος, αλλά σε αυτή τη φάση, όπως μας εξηγούν, δεν θα αποκατασταθούν. «Ο χαμηλός προϋπολογισμός του έργου σε σχέση με την έκτασή του και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται μάς οδήγησε σε ορισμένες επιλογές βασικές για την απόδοσή του στον κόσμο και την ανθεκτικότητά του», σημειώνει ο αρχιτέκτονας.
Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον κ. Νικηφορίδη, που μαζί με τον Μπερνάρ Κουόμο άλλαξαν την όψη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο τμήμα της αποκατεστημένης παραλίας γιόρτασε πριν από λίγες μέρες πέντε χρόνια ζωής (το πρώτο μετράει ήδη 10), αλλά ο ίδιος επισημαίνει τα πολλά προβλήματα συντήρησης που αντιμετωπίζει σε πολλά σημεία του, όπως στο πράσινο. «Πάνω από 300 δέντρα και εκατοντάδες θάμνοι έχουν ξεραθεί και δεν αντικαθίστανται», σημειώνει.
Η εμπειρία τους και ο αγώνας δρόμου με τη γραφειοκρατία και τις δημοτικές υπηρεσίες οδήγησαν σε διαφορετικές επιλογές για το πάρκο του Παύλου Μελά. «Θα έχουμε π.χ. επιφάνειες μόνο για γκράφιτι, κανένα χαμηλό φωτιστικό για να μην κλαπεί, αλλά ούτε και συντριβάνια ή λίμνες. Στην παραλία λειτουργούν ελάχιστα σήμερα και δεν θέλουμε να δούμε την ίδια εικόνα και αλλού», μας λέει. Το ετήσιο κόστος συντήρησης του πάρκου υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να γίνει μέσα στο 2019 και η ολοκλήρωση των εργασιών τον Αύγουστο του 2021.