Εφικτός ο στόχος για μείωση εκπομπών αερίων

Εφικτός ο στόχος για μείωση εκπομπών αερίων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρωτοπορία του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής οφείλει να τεθεί η Βρετανία, εκμηδενίζοντας την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέχρι το 2050. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επιπλέον κόστος συγκριτικά με τους παλαιότερους υπολογισμούς. Επίσης, η έκθεση επισημαίνει ότι αν τα άλλα κράτη ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, υπάρχει μία πιθανότητα της τάξεως του 50% να συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τον προτεινόμενο 1,5 βαθμό Κελσίου, μέχρι το 2100. Ο 1,5 βαθμός Κελσίου θεωρείται το όριο της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο προτεινόμενος στόχος για το 2050, για εκμηδενισμό της εκπομπής των καταστροφικών αερίων, είναι υπερβολικά ήπιος. Αλλοι, πάλι, επισημαίνουν ότι η επίτευξή του θα καταστρέψει τη βρετανική οικονομία.

Η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, που είναι ο ανεξάρτητος κυβερνητικός σύμβουλος, επισημαίνει ότι ο εκμηδενισμός των εκπομπών των αερίων δεν είναι εφικτός σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αν επιτευχθεί το 2050 θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο βασικός συντάκτης της έκθεσης, Κρις Σταρκ, τόνισε «πριν από μερικά χρόνια αυτή η έκθεση θα ήταν εντελώς ανέφικτη. Οι άνθρωποι θα γελούσαν μαζί μας επειδή ο στόχος μας είναι τόσο υψηλός. Η βασική διαφορά του παρελθόντος με το σήμερα είναι η τεράστια μείωση στο κόστος των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, χάρη στις κυβερνητικές πολιτικές που προωθούν την ηλιακή και αιολική ενέργεια». Επίσης, ο Σταρκ υπογράμμισε ότι οι εκπομπές για το κλίμα στο BBC, του Ντέιβιντ Ατένμπορο, οι πρόσφατες διαδηλώσεις στο Λονδίνο, όπως και οι ομιλίες της δεκαεξάχρονης ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, έπεισαν την κοινή γνώμη ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής απαιτεί άμεση λύση, επισημαίνοντας ότι ο στόχος για εκμηδενισμό της εκπομπής των αερίων δεν πρόκειται να επιτευχθεί μέχρι το 2050 χωρίς τις κατάλληλες κυβερνητικές πολιτικές και την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Η βρετανική κυβέρνηση μελετά ενδελεχώς την έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή