Τρία δισ. ζώα κάηκαν στην Αυστραλία

Τρία δισ. ζώα κάηκαν στην Αυστραλία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν στο συλλογικό υποσυνείδητο οι περυσινές πυρκαγιές στην Αυστραλία ήταν ταυτισμένες με τον χαμό των κοάλα, νέα έρευνα αποδεικνύει ότι το πλήγμα στην πανίδα της χώρας ήταν πολύ πιο μαζικό: σχεδόν τρία δισ. ζώα βρήκαν τον θάνατο ή εκτοπίστηκαν από τις άνευ προηγουμένου δασικές πυρκαγιές που έπληξαν το 2019-2020 την Αυστραλία. Πρόκειται για «μια από τις χειρότερες καταστροφές για την άγρια ζωή στη σύγχρονη ιστορία», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση, την οποία συνέταξαν επιστήμονες από πολλά αυστραλιανά πανεπιστήμια, αναφέρει ότι στις απώλειες άγριας ζωής περιλαμβάνονται 143 εκατ. θηλαστικά, 2,46 δισ. ερπετά, 180 εκατ. πουλιά και 51 εκατ. βάτραχοι. Δεν αναφέρεται ρητώς πόσα ζώα πέθαναν εξαιτίας των πυρκαγιών, όμως οι πιθανότητες επιβίωσης για όσα ζώα σώθηκαν από τις φλόγες «πιθανόν να μην είναι μεγάλες», λόγω της έλλειψης τροφής και χώρων όπου θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο και προστασία από τα αρπακτικά, δήλωσε ο Κρις Ντίκμαν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Οι φωτιές κατέκαψαν περισσότερες από 115.000 τ. χλμ. δασικής έκτασης σε όλη τη χώρα στο τέλος του 2019 και στις αρχές του 2020 (έκταση που αναλογεί περίπου στη μισή του Ηνωμένου Βασιλείου) και στοίχισαν τη ζωή σε 34 ανθρώπους, ενώ κατέστρεψαν 3.000 σπίτια. Οταν μαίνονταν ακόμη οι πυρκαγιές, το WWF είχε εκτιμήσει ότι ο αριθμός των ζώων που είχαν πληγεί ήταν 1,25 δισ. Ο κύριος λόγος που ο αριθμός των πληγέντων ζώων αυξήθηκε είναι ότι οι ερευνητές έχουν αξιολογήσει τη συνολική πληγείσα περιοχή, αντί να επικεντρωθούν στις περισσότερο πληγείσες πολιτείες, όπως οι ίδιοι εξήγησαν. Η επικεφαλής της έκθεσης, Λίλι Βαν Ιντεν, από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη ανάλυση σε ολόκληρη την ήπειρο για τα ζώα που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές και ότι «άλλες χώρες θα μπορούν να βασιστούν σε αυτή την έρευνα για να βελτιώσουν τις επιπτώσεις των πυρκαγιών οπουδήποτε».

Αυτή υπήρξε η μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδος δασικών πυρκαγιών στη σύγχρονη ιστορία της Αυστραλίας και έπληξε περισσότερο από ποτέ δασικές εκτάσεις, με τους επιστήμονες να αποδίδουν το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή. Η τελική έκθεση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου, αλλά οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών ή εκτοπισμένων ζώων είναι απίθανο να αλλάξει.      

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή