ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κομισιόν: Επενδύσεις 800 δισ. ευρώ στην αιολική ενέργεια

komision-ependyseis-800-dis-eyro-stin-aioliki-energeia-561164911

Στην αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα κατά 25 φορές έως το 2050 ώστε να υλοποιήσει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή προσβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρουσιάζοντας τη Στρατηγική Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 60 gigawatts(GW) από οffshore αιολικά πάρκα έως το 2030 και 300 GW έως το 2050, από μόλις 12 GW σήμερα. 

Η υλοποίηση των φιλόξοξων στόχων για περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και κυρίως από αιολικά πάρκα προϋποθέτουν επενδύσεις σχεδόν 800 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος των απαιτούμενων επενδυτικών κεφαλαίων αναμένεται να αντληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι στόχοι δεν είναι νομικά δεσμευτικοί, αλλά θα εξυπηρετήσουν ως βάση για τη μελλοντική ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. Η Ευρώπη θέλει να καταστεί έως το 2050 παγκόσμιο ενεργειακό πρότυπο, αποτελώντας την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο του πλανήτη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση προσπαθεί να υιοθετήσει ολοένα και περισσότερες «πράσινες» πολιτικές, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Πέραν των 300 GigaWatts αιολικής ενέργειας, η Γηραιά Ήπειρος φιλοδοξεί να παραγάγει ενέργεια από παλίρροιες ή/και θαλάσσια κύματα, μεγέθους 60 GigaWatts.