ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ένα μέλλον με λιγότερο πλαστικό μιας χρήσης μπορεί να ξεκινήσει από τον καφέ μας;

Ο καφές Νescafé αναλαμβάνει δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, μέσω της νέας πρωτοβουλίας «Με Σεβασμό για το Μέλλον».

ena-mellon-me-ligotero-plastiko-mias-chrisis-mporei-na-xekinisei-apo-ton-kafe-mas-561418753

Έχουμε καταλάβει πια πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία στον πλανήτη και θέλουμε να κάνουμε πράγματα για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αλλά μερικές φορές δεν ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε. Η απάντηση βρίσκεται συνήθως στην καθημερινότητα και τις συνήθειές μας. Ακόμα και στον καφέ μας.

Η νέα πρωτοβουλία του καφέ Νescafé «Με Σεβασμό για το Μέλλον» θέλει να το αποδείξει στη πράξη. Για να συμβάλλει στην προσπάθεια όλων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανση αναλαμβάνει δράση.

ena-mellon-me-ligotero-plastiko-mias-chrisis-mporei-na-xekinisei-apo-ton-kafe-mas0

Με στόχο ένα υγιές, ζωντανό και βιώσιμο περιβάλλον για όλους, το πολυδιάστατο πρόγραμμα «Με Σεβασμό για το Μέλλον» ξεκινά εστιάζοντας στη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά μιας χρήσης μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού, στην απομάκρυνση και στην ορθή διαχείριση θαλάσσιων απορριμμάτων, καθώς και στην ενίσχυση εναλλακτικών επιλογών, φιλικών προς το περιβάλλον.

Όλο αυτό πραγματοποιείται σε συνεργασία με ελληνικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις που πρωτοπορούν στον τομέα τους και πιο συγκεκριμένα την Aegean Rebreath που αναπτύσσει δράσεις πρόληψης ώστε τα πλαστικά απορρίμματα να μην καταλήγουν στη θάλασσα, την Εναλεία που δραστηριοποιείται στη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων σε συνεργασία με επαγγελματίες αλιείς και το Staramaki, μια ελληνική επιχείρηση που δημιουργεί καλαμάκια από το ίδιο το φυσικό στέλεχος του σιταριού, αντικαθιστώντας με ευφάνταστο και αποτελεσματικό τρόπο τα πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης.

Τα βήματα είναι συγκεκριμένα και αφορούν τις θάλασσές μας αλλά και το φλιτζάνι μας.

ena-mellon-me-ligotero-plastiko-mias-chrisis-mporei-na-xekinisei-apo-ton-kafe-mas2

Η Aegean Rebreath, με σημαντικό έργο στην απορρύπανση των βυθών και την προστασία της βιοποικιλότητας του Αιγαίου, σε συνεργασία με τον καφέ Nescafé πραγματοποίησε έρευνα σε επαγγελματίες της εστίασης στην Καλαμάτα σχετικά με τη διαχείριση των πλαστικών μιας χρήσης στην πόλη. Τα συμπεράσματα θα κατατεθούν σε αρμόδιους φορείς για περαιτέρω αξιοποίηση.

Ανάμεσα στις δράσεις της συνεργασίας είναι και η εγκατάσταση ενός ειδικού διχτυού/ φίλτρου στις εκβολές του ποταμού Νέδοντα στην Καλαμάτα, για τη συγκράτηση φερτών υλικών και απορριμμάτων, ώστε να μην καταλήγουν στη θάλασσα. Επιπλέον, πινακίδες ευαισθητοποίησης σχετικά με τα πλαστικά μιας χρήσης τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία, ενώ στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς γίνεται περίφραξη αμμοθινικών συστημάτων, βοτανική σήμανση και χάραξη μονοπατιών.

ena-mellon-me-ligotero-plastiko-mias-chrisis-mporei-na-xekinisei-apo-ton-kafe-mas4

«Η Aegean Rebreath, μέσω των δράσεών της, φιλοδοξεί να εισάγει μια νέα κουλτούρα σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Στόχος μας είναι να γίνει ευρέως αντιληπτή η σημασία που έχει η προστασία των θαλασσών μας για τα οικοσυστήματα, την οικονομία και την κοινωνία μας. Το πρόγραμμα που υλοποιούμε στη Μεσσηνία με την υποστήριξη του καφέ Nescafé έχει ως στόχο να αποτελέσει πιλότο και για την υπόλοιπη Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως η ρύπανση των θαλασσών ξεκινάει πρωτίστως από τη στεριά και τις συνήθειες μας», αναφέρει σχετικά ο Γιώργος Σαρελάκος, Πρόεδρος της Aegean Rebreath.

Ο καφές Νescafé συνεργάζεται επίσης με την Εναλεία στο πλαίσιο του προγράμματος «Mediterranean Cleanup»για την απομάκρυνση θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων απ’ τον Θερμαϊκό Κόλπο με την συνδρομή επαγγελματιών αλιέων και τη συμβολή 6 αλιευτικών σκαφών,. Ο Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής της Εναλείας, αναφέρει: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με τον καφέ Nescafé για την προστασία του Θερμαϊκού από τα υποθαλάσσια πλαστικά απορρίμματα. Μαζί και με τις αλιευτικές κοινότητες θα μπορέσουμε να συλλέξουμε πλαστικό από τη θάλασσα και να αναδείξουμε βιώσιμες λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».

ena-mellon-me-ligotero-plastiko-mias-chrisis-mporei-na-xekinisei-apo-ton-kafe-mas6

«Staramaki» αντί για καλαμάκι προτείνει τα τελευταία χρόνια μια Ελληνική εταιρία από το Κιλκίς που δημιουργεί καλαμάκια από το στέλεχος του σιταριού, προσφέροντας μια λύση που δεν δημιουργεί πλαστικά απορρίμματα, φιλική προς το περιβάλλον. Ο καφές Nescafé ενισχύει και αυτή τη πρωτοβουλία που σχετίζεται τόσο άμεσα με την αγαπημένη και καθημερινή συνήθεια του καφέ, με την παροχή εξοπλισμού και τεχνογνωσίας στο Staramaki. «Ενθάρρυνση, Καθοδήγηση, Εμπιστοσύνη, Σεβασμός. Το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει ο καφές Nescafé για το Staramaki, αποτελεί τόσο επιβράβευση των προσπαθειών μας, όσο και ισχυρό κίνητρο να συνεχίσουμε να δημιουργούμε θετικό κοινωνικό αντίκτυπο με αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα, για έναν υγιέστερο πλανήτη» επισημαίνει η ομάδα της Κοιν.Σ.Επ Staramaki.

O Χρήστος Αλεβίζος, Business Executive Officer Coffees, Nestlé, αναφερόμενος στη νέα πρωτοβουλία του καφέ Nescafé επισημαίνει: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το πρόγραμμα «Με Σεβασμό για το Μέλλον», του καφέ Nescafé. Το όραμά μας είναι να είμαστε οδηγός, κι ένα ζωντανό παράδειγμα, στην κατηγορία του καφέ αλλά και πέρα από αυτή, για έναν κόσμο με λιγότερο πλαστικό. Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μακρά πορεία που απαιτεί δέσμευση, συνεχή προσπάθεια και συνεργασία. Γι’ αυτό και ξεκινάμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τρεις εξαιρετικές ομάδες, με τις οποίες μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Θέλουμε να ενισχύσουμε την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση των συνεργατών μας και να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής της δράσης τους, κάνοντας ουσιαστική διαφορά».