Συνεργασία, καινοτομία και τεχνολογία για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης

Συνεργασία, καινοτομία και τεχνολογία για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την γνωρίζουμε χάρη στα προϊόντα της, όμως η Nestlé Ελλάς έχει εδώ και αρκετά χρόνια θέσει τη βιώσιμη ανάπτυξη ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες της, ενώ συγχρόνως δραστηριοποιείται ενεργά για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Πρόσφατα, η εταιρεία υλοποίησε για δεύτερη φορά το πρωτοποριακό πρόγραμμα WE SEA MORE II, το οποίο αξιοποιεί νέες τεχνολογίες για την ανίχνευση, καταγραφή και συλλογή των απορριμμάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Καρπός της συνεργασίας της Nestlé Ελλάς με την Polygreen, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία μέσα στον Ιούνιο και είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση περισσότερων από 2,7 τόνων απορριμμάτων από τις παραλίες του Αγίου Νικολάου (μικρό Καβούρι) και της Β’ Πλαζ Βούλας.

Τα απορρίμματα στην επιφάνεια και τον βυθό της θάλασσας χαρτογραφήθηκαν με τη βοήθεια της UcanDrone, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής όπως η τηλεπισκόπηση και τα μη επανδρωμένα συστήματα ανίχνευσης (drones). Ενεργή συμμετοχή στο πρόγραμμα είχε το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο ανέλαβε την επεξεργασία των δεδομένων, ενώ η ομάδα δυτών της Diver’s World απομάκρυνε τα απορρίμματα από το βυθό. Την συλλογή απορριμμάτων από την ακτή φρόντισαν εθελοντές της Nestlé Ελλάς και της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, της Polygreen και του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού κατάφεραν να συλλέξουν 761 kg απορριμμάτων από την παραλία.

 

Συνεργασία, καινοτομία και τεχνολογία για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης-1

Η δέσμευση των εθελοντών σε αυτή την προσπάθεια, σε συνδυασμό με τις δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων, οδήγησαν στη συλλογή και απομάκρυνση συνολικά 2.718 κιλών απορριμμάτων από τον βυθό και την ακτή, εκ των οποίων το 39% αποτελούσε πλαστικά απορρίμματα, το 17% ύφασμα και το 16% scrap (αλουμίνιο και μέταλλο). Συγκεντρώθηκαν, ακόμα, 109 κιλά ελαστικά, 91 κιλά γυαλί, 2,5 κιλά επικίνδυνα απόβλητα και δύο κιλά γόπες τσιγάρων. Διαχωρισμένα ανά είδος και τοποθετημένα σε ειδικές συσκευασίες συλλογής, τα απορρίμματα μεταφέρθηκαν στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις της Polyeco – συνεργαζόμενη εταιρεία με την Polygreen – για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίησή.

Συνεργασία, καινοτομία και τεχνολογία για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης-2

Εκτός από το WE SEA MORE, η Nestle συμβάλλει στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης υποστηρίζοντας το πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup», που υλοποιείται από την «Εναλεία» και έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η «Εναλεία» εκπαιδεύει τους ψαράδες να φέρνουν τα απορρίμματα που «ψαρεύουν» με τα δίχτυα τους πίσω στο λιμάνι. Μέχρι σήμερα, οι αλιείς που συμμετέχουν στο Mediterranean Cleanup έχουν συλλέξει 171.064 κιλά πλαστικά απορρίμματα- τα 10.300 εξ αυτών συγκεντρώθηκαν από τα πέντε αλιευτικά, τα οποία έχει «υιοθετήσει» η Nestlé Ελλάς στον Αργοσαρωνικό. Περίπου το 40% των πλαστικών εντάσσεται στην κυκλική οικονομία.

Συνεργασία, καινοτομία και τεχνολογία για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης-3

«Στη Nestlé Ελλάς αναπτύσσουμε και υποστηρίζουμε προγράμματα που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, ακολουθούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αναδεικνύουν όχι μόνο την αναγκαιότητα αλλά και τη δύναμη της συνεργασίας στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων όπως είναι η θαλάσσια πλαστική ρύπανση», υπογραμμίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Εμμανουηλίδης. «Με οδηγό τις δεσμεύσεις μας, αξιοποιούμε τη γνώση, τα εφόδια και την εμβέλεια που διαθέτουμε για να βρούμε νέες λύσεις και να φέρουμε ουσιαστική αλλαγή. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που διέπουν την φιλοσοφία της εταιρείας μας: καινοτομία, τεχνολογία, συνεργασία, σεβασμό για τον άνθρωπο, τις κοινότητές μας, τον πλανήτη».

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι σε διεθνές επίπεδο η Nestlé έχει δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, με πρώτο βήμα τη μείωση τους στο μισό έως το 2030, καθώς και τη χρήση ανακυκλώσιμων ή πλήρως επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών ως το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή