Το ευεργετικό πράσινο αποτύπωμα των ηλεκτρικών λεωφορείων

Το ευεργετικό πράσινο αποτύπωμα των ηλεκτρικών λεωφορείων

Η παρουσία της BYD στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκούν λίγες ώρες στο αμαξοστάσιο για μία πλήρη φόρτιση συνήθως την νύχτα. Έπειτα το ηλεκτρικό λεωφορείο θα μπορεί να εκτελέσει τα δρομολόγια της βάρδιας του χωρίς στάσεις ανεφοδιασμού, χωρίς την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, σε δύσκολες ανωφέρειες και αθόρυβα, ως μια φωτεινή εξαίρεση στις πολύβουες μεγαλουπόλεις.

Αυτή η εικόνα δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ήδη τα περισσότερα αστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο επενδύουν στις πράσινες μετακινήσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος μειώνοντας το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Η εταιρεία BYD (Build your Dreams) είναι από τους πρωτοπόρους στην ηλεκτροκίνηση, έχοντας πολυετή παρουσία στην Ασία και την Αμερική, η BYD επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να ιδρύσει εργοστάσια και στην Ευρώπη, φτάνοντας συνολικά τα 37 σε όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής έχει συμπληρώσει 1.000.000 παραδόσεις οχημάτων και 50.000 παραδόσεις BYD ηλεκτρικών λεωφορείων σε 200 πόλεις, ενώ μέσα σε 20 χρόνια κατόρθωσε να πουλήσει χιλιάδες λεωφορεία στις περισσότερες Ευρωπαϊκές  χώρες κατακτώντας τη θέση του market leader στη γηραιά ήπειρο.

Το λεωφορείο της μήκους 12 μέτρων που κυκλοφορεί στην Ευρώπη 100% ηλεκτρικό και με μηδενικό αποτύπωμα CO2 απέσπασε το 2019 το πρώτο βραβείο στη διεθνή έκθεση BUSWORLD του Βελγίου από την iF Design Awards για την πρωτοποριακή σχεδίασή του και την ποιότητα των υλικών.

Το ίδιο μοντέλο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 και στην Αθήνα από την εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ που παρουσίασε την BYD στην Ελλάδα.

Το ευεργετικό πράσινο αποτύπωμα των ηλεκτρικών λεωφορείων-1

Το BYD K9 ηλεκτρικό λεωφορείο κινήθηκε σε δοκιμαστικές διαδρομές που καθόρισε το Υπουργείο Μεταφορών, ενόψει διαγωνισμού για προμήθεια 800  λεωφορείων νέας τεχνολογίας για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στις διαδρομές που ακολούθησε κατάφερε να φτάσει τα 320 χιλιόμετρα αυτονομίας κατά μέσο όρο την ημέρα.

Η πρώτη εμφάνιση της BYD στη χώρα μας καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2019, όταν παρουσιάστηκε το ηλεκτρικό της λεωφορείο Midi Bus μήκους 8,7 μέτρων με δυνατότητα μεταφοράς 58 επιβατών εκ των οποίων οι 22 είναι καθήμενοι, ιδανικό για Δήμους με στενούς δρόμους. Εντυπωσιακό στην εμφάνισή του, φωτεινό, με πανοραμικές γυάλινες επιφάνειες, φέρει αμάξωμα κατασκευασμένο από αλουμίνιο και οι ηλεκτροκινητήρες του έχουν συνολική ισχύ 180 kW. Χρειάζεται μόλις δύο ώρες για πλήρη φόρτιση των μπαταριών του και μπορεί να καλύψει έως και 200 χιλιόμετρα χωρίς επαναφόρτιση. Έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται ενεργειακά και τα φρεναρίσματά του μετατρέποντας μέρος της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική την οποία αποθηκεύει στις μπαταρίες του.

Η BYD εδώ και χρόνια πρωτοπορεί στην κατασκευή μπαταριών σιδήρου- φωσφορικού, με τις οποίες αυξάνεται η ακτίνα λειτουργίας του οχήματος. Οι μπαταρίες της υποβάλλονται σε ακραίες δοκιμές ανθεκτικότητας και όπως έχει αποδειχτεί μπορούν να επιβιώσουν από σύνθλιψη, διάτρηση και θέρμανση.

Το ευεργετικό πράσινο αποτύπωμα των ηλεκτρικών λεωφορείων-2

Στην Ευρώπη η BYD διαθέτει δύο εργοστάσια κατασκευής ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ουγγαρία και στη Γαλλία. Παράλληλα συνεργάζεται με το εργοστάσιο της Alexander Denis Limited (ADL) στην Αγγλία για την παραγωγή μπαταριών και μοτέρ καλύπτοντας όλη την τεχνογνωσία γύρω από την ηλεκτροκίνηση.

Η Μεγαλύτερη Πώληση στην Ευρώπη

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση της Ολλανδίας, που προχώρησε σε αγορά 259 ηλεκτρικών λεωφορείων, η BYD και η Stagecoach ανακοίνωσαν ότι η χρήση τους συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στη διάρκεια της πανδημίας. Έχει κλείσει αντίστοιχες συμφωνίες για προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στη Νορβηγία και σε άλλες χώρες καλύπτοντας και τις μετέπειτα υπηρεσίες σέρβις & ανταλλακτικών.

Ενώ εκτός Ευρώπης εντυπωσιάζει ιδιαιτέρως η περίπτωση της Κολομβίας που παρήγγειλε στην BYD μαζικά 1.000 ηλεκτρικά λεωφορεία για την Μπογκοτά και αναμένεται να προχωρήσει σε νέα παραγγελία για τις αστικές συγκοινωνίες της Μεντεγίν.

Η BYD συναντά την Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ και κλείνει 100 χρόνια

Επίσημος διανομέας της BYD στην Ελλάδα είναι η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, μια εταιρεία που τον ερχόμενο χρόνο θα κλείσει 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία. Η συνεργασία αυτή δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει, αν λάβουμε υπόψη μας τον πυρήνα της φιλοσοφίας της Πετρόπουλος. Με πυξίδα τον σεβασμό για τον άνθρωπο και επιμονή στην αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεών της προς τους πελάτες της, η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ διατηρεί την ηγετική της θέση στους τομείς που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά και συνεχίζει να επιζητά την πρόοδο και την καινοτομία χωρίς να χάνει τον βηματισμό της. Επιπλέον σχεδιάζει την παρουσίαση και ηλεκτρικών βαν και φορτηγών 7,5 τόνων στη χώρα μας στις αρχές του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή