ΕΛΠΕ: Μεγάλη συμβολή στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας – Εγκαινιάστηκε το νέο Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ελπε-μεγάλη-συμβολή-στον-ενεργειακό-μ-561810865

ΕΛΠΕ: Μεγάλη συμβολή στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας – Εγκαινιάστηκε το νέο Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη

Τα νέα δεδομένα παγκοσμίως δημιουργούν ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Η Ε.Ε. όχι μόνον καλείται να δώσει άμεσα λύσεις στο θέμα της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας του εφοδιασμού της, αλλά και να συνεχίσει να πατά στις σωστές βάσεις ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, κατασκευάστηκε στην Κοζάνη από τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου και παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ελλάδας και της Ν.Α. Ευρώπης, συνολικής ισχύος 204,3 MW.

ΕΛΠΕ: Μεγάλη συμβολή στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας – Εγκαινιάστηκε το νέο Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη-1

Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 130 εκ. Ευρώ, που σηματοδοτεί την ταχεία μετάβαση του Ομίλου σε νέες μορφές ενέργειας. Το πάρκο, που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διοίκηση του ελληνικού ενεργειακού ομίλου, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψεως (bifacial modules), διαθέτοντας τελευταίας γενιάς σύστημα αυτοματισμών παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής (Energy Management System).

ΕΛΠΕ: Μεγάλη συμβολή στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας – Εγκαινιάστηκε το νέο Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη-2
(Από αριστερά προς τα δεξιά), κ. Γιώργος Αλεξόπουλος Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Κώστας Σκρέκας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός

Το έργο στηρίζει εμπράκτως την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αναγνωρίζοντας την σαν αναγκαία συνθήκη για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ετησίως ενέργεια 350 GWh, ενώ θα καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών με ενέργεια μηδενικών εκπομπών. Η επένδυση έχει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για την εθνική οικονομία, αλλά και για την περιοχή της Δ. Μακεδονίας, καθώς δημιούργησε πάνω από 350 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ θα διατηρήσει δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια λειτουργίας, το 60% των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.

ΕΛΠΕ: Μεγάλη συμβολή στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας – Εγκαινιάστηκε το νέο Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη-3
Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, στην ομιλία του επεσήμανε πως το Φ/Β πάρκο Κοζάνης αποτελεί ορόσημο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και άμεση απάντηση στις νέες ενεργειακές απαιτήσεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως: «Το έργο αυτό αποτυπώνει έμπρακτα την απόφασή μας και τη δέσμευσή μας να ανταποκριθούμε, με τρόπο ουσιαστικό, σε μια νέα εποχή προκλήσεων. Θέσαμε σαν προτεραιότητα να δημιουργήσουμε τα ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών, ξεπερνώντας την αδράνεια που χαρακτηρίζει συνήθως μεγάλους οργανισμούς με μακρά και πετυχημένη ιστορία. Στοχεύουμε σε έναν πιο ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας, που θα πρωτοστατεί στις εξελίξεις, ενισχύοντας και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επισπεύδουμε τον ενεργειακό μετασχηματισμό και στηρίζουμε τη μετάβαση σε προηγμένες και μηδενικών εκπομπών μορφές ενέργειας, αλλά παράλληλα εκσυγχρονίζουμε και την πετυχημένη βασική μας δραστηριότητα. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς να βλέπουμε τη σχεδόν καθολική αποδοχή και ταύτιση των εργαζομένων του Ομίλου, αλλά και των μετόχων μας και των αγορών, με τη νέα αυτή στρατηγική. Ευχαριστώ όσους εργάστηκαν και όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, που σήμερα είναι ακόμη πιο σημαντικό για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και την πρόσβαση σε φτηνή και πράσινη ενέργεια για τους καταναλωτές. Στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με άξονα το στρατηγικό σχέδιο “Όραμα 2025”, υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030, ώστε να συμβάλουμε ουσιαστικά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

ΕΛΠΕ: Μεγάλη συμβολή στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας – Εγκαινιάστηκε το νέο Φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη-4
Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Παίρνοντας το λόγο, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Το έργο αυτό συμβολίζει την πράσινη μετάβαση εντός αλλά και εκτός συνόρων. Είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη συνολικά. Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα υιοθετήσει νέες καινοτόμες τεχνολογίες», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι «να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια, από ένα θεωρητικό σχέδιο, σε μία πραγματική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή