Ποιο είναι το ζώο με το ισχυρότερο δάγκωμα στον πλανήτη

Ποιο είναι το ζώο με το ισχυρότερο δάγκωμα στον πλανήτη

Ποια είναι τα ζώα, ζώντα και εξαφανισμένα, που «διαγκωνίζονται», σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τη δύναμη στα σαγόνια τους; 

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τυραννόσαυρος Rex κι ο Μεγαλόδων δεν αποτελούν αδίκως συχνούς πρωταγωνιστές σε ταινίες τρόμου ή επιστημονικής φαντασίας, καθώς το δάγκωμά τους ήταν τρομακτικό. Όμως, ποια είναι τα ζώα, ζώντα και εξαφανισμένα, που «διαγκωνίζονται», σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τη δύναμη στα σαγόνια τους; 

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα που είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Frontiers, η δύναμη δαγκώματος ορίζεται ως η δύναμη που παράγουν οι μύες και τα οστά της άνω και κάτω γνάθου όταν ένα ζώο δαγκώνει. Πολλά είναι τα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που παίζουν ρόλο σε ένα θηριώδες δάγκωμα. Η δύναμη του κρανίου και των σαγονιών, τα δόντια, πόσο κοφτερά ή μεγάλα είναι, αλλά και το μέγεθος σώματος. 

Τα ζώα με ισχυρή δύναμη δαγκώματος είναι σε θέση να διαπεράσουν ακόμη και τα θηράματα με ιδιαίτερα σκληρή «πανοπλία». 

Ποιο είναι το ζώο με το ισχυρότερο δάγκωμα στον πλανήτη-1

Ομοίωμα του θηριώδους μεγαλόδοντα, μήκους 23 μέτρων, στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης. Τα δόντια του, πάνω από 130, κατασκευάστηκαν μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης και είναι  βασισμένα σε αυθεντικά απολιθώματα. 

– Πηγή: ΑΡ

Από όλα τα ζώντα πλάσματα του πλανήτη, ο κροκόδειλος της θάλασσας (Crocodylus porosus) είναι αυτό με την ισχυρότερη δύναμη δαγκώματος που αντιστοιχεί στα 16,450 newtons, όπως προκύπτει από έρευνα του 2012. Σημειώνεται πως το 1 newton ισοδυναμεί με περίπου 100 γραμμάρια. 

Δύο είναι τα ζώα που μπορούν να ανταγωνιστούν -και να νικήσουν- τον κροκόδειλο, ωστόσο η δύναμη δαγκώματός τους δεν έχει μετρηθεί στο φυσικό περιβάλλον καθώς πρόκειται για θηρευτές θαλάσσιους. 

Αφενός πρόκειται για την όρκα, ή γνωστή ως φάλαινα δολοφόνο (Orcinus orca), με το δάγκωμά της να εκτιμάται στα 84,516 newtons από την Ολλανδική Εταιρεία Καρχαριών (Dutch Shark Society), αφετέρου για τον λευκό καρχαρία (Carcharodon carcharias), με δύναμη 18,000 newtons. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα υπολογιστικών μοντέλων που χρησιμοποιήθηκαν σε έρευνα του 2008. 

Μεταξύ των εξαφανισμένων ειδών, θεωρείται πως το δάγκωμα του T. rex, όταν ζούσε για να δαγκώνει πριν από περίπου 67 εκατομμύρια χρόνια πριν, ήταν φονικό με δύναμη 35.000 newtons. 

Ποιο είναι το ζώο με το ισχυρότερο δάγκωμα στον πλανήτη-2
Ομοιώματα πραγματικού μεγέθους τυραννόσαυρων σε παλιότερη έκθεση στο Πότσνταμ – Πηγή: ΑΡ

Από την άλλη, ο πελώριος καρχαρίας Μεγαλόδων (Otodus megalodon) που τρομοκρατούσε τις θάλασσες πριν από 15 με 3,6 εκατομμύρια πριν, είχε δύναμη δαγκώματος άνω των 182,200 newtons. 

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Τζακ Τσεγκ, βιολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, δεν είναι βέβαιο αν ο καρχαρίας είχε δυνατότερα σαγόνια από τον δεινόσαυρο, κι αυτό λόγω των διαφορετικών τύπων και αριθμού δοντιών τους. 

Πηγή: LiveScience

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή