Ιαπωνία: Απειλούμενα στη φύση, διαθέσιμα για σέλφι

Ιαπωνία: Απειλούμενα στη φύση, διαθέσιμα για σέλφι

«Μόνο επειδή ένα άγριο ζώο είναι χαριτωμένο, δε σημαίνει πως μπορείς να το πάρεις μαζί σου στο σπίτι»

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι γάτες να είναι οι κοινότεροι συνδαιτημόνες στα καφέ της Ιαπωνίας, ωστόσο στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους έχοντας μια κουκουβάγια στο κεφάλι τους ή να πιουν το ποτό τους υπό το άγρυπνο βλέμμα πιγκουίνων

Τα καφέ με εξωτικά ζώα είναι δημοφιλή τόσο για τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες της χώρας που αναζητούν πρωτοτυπία και «γλυκύτητα» για τις σέλφι που θα ανεβάσουν στα social media. Οι πελάτες μπορούν, μάλιστα, να αγοράσουν και κάποια από τα ζώα αυτά, χωρίς να συνειδητοποιούν πως τα καφέ αυτά θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή των πλασμάτων, αλλά και τη δική τους. 

Σε μια διεξοδική καταγραφή των ιαπωνικών καφέ με ζώα που δημοσιεύτηκε προ δύο μηνών στην επιστημονική επιθεώρηση Conservation Science and Practice, οι ερευνητές εντόπισαν 3.793 ζώα 419 διαφορετικών ειδών, εκ των οποίων τα 52 απειλούνται με εξαφάνιση. Για εννέα από τα εξωτικά είδη που βρήκαν, απαγορεύεται αυστηρά το διεθνές εμπόριο. 

«Κάποια από τα είδη που είδαμε, είναι εξαιρετικά αμφίβολης προέλευσης» σημειώνει η Μαρί Σιγκό, βιολόγος άγριας ζωής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, που διενήργησε την έρευνα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια του πανεπιστημίου του Κιότο. Πολλά από τα ζώα αυτά «είναι πιθανό να αιχμαλωτίστηκαν στη φύση, και αυτό έχει επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους» λέει η ίδια. 

Όπως λέει η δρ. Σιγκό, η δυνατότητα μετάδοσης ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους είναι εξαιρετικά ανησυχητική. 

Ιαπωνία: Απειλούμενα στη φύση, διαθέσιμα για σέλφι-1
Πηγή: Funny Creatures Forest Cafe/Twitter

Σε ένα τυπικό καφέ, ζώα διαφορετικών ειδών βρίσκονται σε ένα μικρό χώρο με ανθρώπους που τους επιτρέπεται να τα αγγίζουν και να τα χαϊδεύουν ενώ πίνουν τον καφέ ή το ποτό του. Κάποια από τα ζώα βρίσκονται σε κατάσταση σοβαρού στρες και «αποτελούν την τέλεια σύνδεση για την ανταλλαγή πιθανών παθογόνων οργανισμών» εξηγεί η Σεσίλ Σαραμπιάν, περιβαλλοντολόγος στο πανεπιστήμιο της Ναγκόγια που συνυπογράφει την έρευνα. 

Όπως προσθέτει, οι νόμοι για τα ζώα των καφέ «είναι σχετικά αδύναμοι», με τους ερευνητές να απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση για την ενίσχυσή τους. 

Οι ερευνητές κατέγραψαν, είτε δια ζώσης είτε μέσω social media, 142 καφέ με εξωτικά ζώα από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος, από φλαμίνγκο και βίδρες μέχρι μαϊμούδες και ερπετά

Ιαπωνία: Απειλούμενα στη φύση, διαθέσιμα για σέλφι-2
Πηγή: Funny Creatures Forest Cafe/Twitter

«Μόνο επειδή ένα άγριο ζώο είναι χαριτωμένο, δε σημαίνει πως μπορείς να το πάρεις μαζί σου στο σπίτι. Δυστυχώς, το γεγονός αυτό φαίνεται πως δεν αφορά πολλούς που επηρεασμένοι από τα social media, επιδεικνύουν τις ενυδρίδες ως κουλ και αστεία ζώα» λέει η Κασάνδρα Κένεν, επικεφαλής της εκστρατείας Wildlife. Not Pets της οργάνωσης World Animal Protection που έχει ασχοληθεί με το θέμα. 

Όπως λέει συγκεκριμένα για τις βίδρες, σε πολλές περιπτώσεις κρατούνται σε μικροσκοπικούς χώρους, απείρως μικρότερους από τα φυσικά τους ενδιαιτήματα, δεν τρέφονται σωστά, ακόμη κι αν αυτό δε γίνεται από πρόθεση, ενώ παραμένουν μοναχικά, παρά την κοινωνική τους φύση και την τάση τους να ζουν σε μεγάλες οικογενειακές ομάδες άνω των 20. 

Παρόλα αυτά, ιδιοκτήτες και πελάτες επιμένουν στις καλές προθέσεις. Ο Κοχέι Κιμούρα, ιδιοκτήτης του καφέ Funny Creatures Forest στο Κιότο που εξειδικεύεται στα ερπετά, αναφέρει πως παρά τις επικρίσεις, ο ίδιος φροντίζει προσωπικά να διασφαλίζει την προστασία των ζώων του και τις σωστές συνθήκες ζωής και διατροφής. Στο καφέ του υπάρχουν 40 είδη ερπετών, συν τρεις κουκουβάγιες και τροπικά ψάρια. Όπως λέει, προμηθεύτηκε τα ερπετά του από νόμιμες πηγές εντός Ιαπωνίας ή τα εξέθρεψε μόνος του. Απαγορεύει στους πελάτες να αγγίζουν τις κουκουβάγιες όταν κοιμούνται, ενώ έχει φτιάξει αυτοσχέδια κλουβιά για τα φίδια καθώς «τα διαθέσιμα στο εμπόριο ήταν υπερβολικά μικρά». 

Ο Κιμούρα που από παιδί λατρεύει τα ψυχρόαιμα πλάσματα, αναφέρει πως άνοιξε το καφέ για να μοιραστεί με άλλους ανθρώπους «τη γοητεία των ερπετών» και κόντρα στο φόβο πολλών γι’αυτά να τους κάνει να τα αγαπήσουν. «Μια μεγάλη σαύρα σε κάνει να νιώθεις σα να μεγαλώνεις ένα δεινόσαυρο», λέει. 

Ιαπωνία: Απειλούμενα στη φύση, διαθέσιμα για σέλφι-3
Πηγή: ΑΡ

Τα καφέ εξωτικών ειδών δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό της Ιαπωνίας. Από τη στιγμή που άνοιξε το πρώτο pet cafe στην Ταϊβάν, το 1998, φιλοξενώντας γάτες και σκύλους, το κόνσεπτ εξαπλώθηκε ραγδαία στην περιοχή. Έρευνα του 2020 εντόπιζε 111 επιχειρήσεις στην Ασία, κυρίως σε Ιαπωνία, αλλά και σε Κίνα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Βιετνάμ, Φιλιππίνες και Καμπότζη. Ωστόσο, «η Ιαπωνία φαίνεται πως έχει γίνει το επίκεντρο του φαινομένου» λέει η Σιγκό. 

Σύμφωνα με τον Τίμοθι Μπόουνμπρεϊκ, βιολόγο στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ που δε συμμετείχε στην έρευνα, η νέα αυτή μελέτη καταδεικνύει την ανάγκη για σαφέστερη και ισχυρότερη νομοθεσία. Μάλιστα, όπως σημειώνει, ένα σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο ίσως δώσει στα συγκεκριμένα καφέ ενεργό ρόλο στην προστασία των ειδών αυτών, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους ζωολογικούς κήπους. 

Πηγή: New York Times/World Animal Protection

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή