Σε συναγερμό οι επιστήμονες μετά από ανεξήγητο επεισόδιο θέρμανσης των ωκεανών

Σε συναγερμό οι επιστήμονες μετά από ανεξήγητο επεισόδιο θέρμανσης των ωκεανών

Οι θερμότεροι ωκεανοί μπορούν να σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή, να οδηγήσουν σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και να αυξήσουν τη στάθμη της θάλασσας.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πρόσφατο επεισόδιο ραγδαίας θέρμανσης των ωκεανών του κόσμου σήμανε συναγερμό μεταξύ των επιστημόνων, οι οποίοι εκφράζουν φόβους πως θα επιτείνει την παγκόσμια υπερθέρμανση. 

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως γιατί συνέβη κάτι τέτοιο. 

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, σε συνδυασμό με άλλα καιρικά επεισόδια, η θερμοκρασία της Γης μπορεί να αγγίξει νέα ανησυχητικά επίπεδα στα τέλη του επόμενου έτους

Οι ειδικοί εκτιμούν πως ένα ισχυρό επεισόδιο Ελ Νίνιο (El Niño), καιρικό σύστημα που θερμαίνει τον ωκεανό, αναμένεται επίσης να εμφανιστεί τους προσεχείς μήνες. 

Οι θερμότεροι ωκεανοί μπορούν να απειλήσουν τη θαλάσσια ζωή, να οδηγήσουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα και να αυξήσουν τη στάθμη της θάλασσας. Είναι επίσης λιγότερο αποτελεσματικοί στην απορρόφηση των αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Νέα, σημαντική έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα αναδεικνύει μια ανησυχητική εξέλιξη: Τα τελευταία 15 χρόνια, η Γη έχει συσσωρεύσει σχεδόν τόση θερμότητα όση και τα προηγούμενα 45 χρόνια – με το μεγαλύτερο μέρος της επιπλέον ενέργειας να επιβαρύνει τους ωκεανούς. 

Αυτό είχε ως συνέπεια, όχι μόνο η συνολική θερμοκρασία των ωκεανών να σημειώσει νέο υψηλό ρεκόρ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αλλά σε ορισμένες περιοχές η διαφορά που καταγράφεται μακροπρόθεσμα, να είναι τεράστια. 

Τον Μάρτιο, η θερμοκρασία της θαλάσσιας επιφάνειας ανοιχτά της Βόρειας Αμερικής ήταν 13.8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση τιμή κατά το διάστημα 1981-2011. 

«Δεν είναι προσώρας καλά τεκμηριωμένο γιατί προκαλείται μια τόσο ραγδαία, αλλά και μεγάλη αλλαγή. Έχουμε διπλασιάσει τη θερμότητα στο κλιματικό σύστημα τα τελευταία 15 χρόνια, δεν θέλω να πω πως πρόκειται για κλιματική αλλαγή ή φυσική μεταβλητότητα ή ένας συνδυασμός των δύο. Δε γνωρίζουμε ακόμη. Αλλά βλέπουμε αυτήν την αλλαγή» σημειώνει η Καρίνα Φον Σούκμαν, ωκεανογράφος και επικεφαλής της νέας αυτής έρευνας. 

Ολέθριες επιπτώσεις

Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας των παγκόσμιων θαλασσών έχει αυξηθεί κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα – με την άνοδο κατά 0,6 βαθμούς να προκύπτει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. 

Αν και ίσως μοιάζει μια φαινομενικά μικρή τιμή, οι πραγματικές επιπτώσεις της στον κόσμο είναι σοβαρές:

  • Απώλεια ειδών: Οι πιο συχνοί και πιο έντονοι θαλάσσιοι καύσωνες οδηγούν σε μαζικό θάνατο της θαλάσσιας ζωής, ενώ είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τους κοραλλιογενείς υφάλους.
  • Πιο ακραία καιρικά φαινόμενα: η αυξημένη θερμότητα στην ανώτερη επιφάνεια του ωκεανού σημαίνει ότι οι τυφώνες και οι κυκλώνες μπορούν να συγκεντρώσουν περισσότερη ενέργεια. Με τη σειρά του αυτό σημαίνει πως γίνονται εντονότεροι και με μεγαλύτερη διάρκεια.
  • Αύξηση της στάθμης της θάλασσας: Τα θερμότερα νερά καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο -φαινόμενο γνωστό ως θερμική διαστολή- και μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά το λιώσιμο των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, νερό που καταλήγει στους ωκεανούς, με αποτέλεσμα την άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας και την περαιτέρω απειλή για τις παράκτιες περιοχές του κόσμου.
  • Μικρότερη δυνατότητα απορρόφησης CO2: Οι ωκεανοί απορροφούν σήμερα περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα θερμότερα νερά έχουν μικρότερη ικανότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα. Κι αν στο μέλλον οι ωκεανοί απορροφούν λιγότερο CO2, αυτό θα έχει ως συνέπεια τη συσσώρευση περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα – με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών.

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή