Οταν η πόλη γίνεται «καταφύγιο» για άγρια ζώα

Οταν η πόλη γίνεται «καταφύγιο» για άγρια ζώα

Είναι αυτή η περίοδος του χρόνου που συναντάμε στους δρόμους, τις αυλές και τους κήπους μας «εκπροσώπους» της άγριας ζωής. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε αλλά και να προστατευτούμε;

7' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον σταθμό του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, στην Καλλιθέα, το τηλέφωνο δε σταματά να χτυπά. Στην άλλη άκρη της γραμμής, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα καλούν για να αναφέρουν περιπτώσεις άγριων ζώων -αυτήν την περίοδο κυρίως νεογέννητων- που βρίσκονται σε κίνδυνο. 

«Μπορείτε να μας τη φέρετε μέχρι τον σταθμό; Θα την αναλάβουμε εμείς», λέει η Αγγελική Σπυριδάκη, που εργάζεται στη γραμματεία του Συλλόγου, επαναλαμβάνοντας σχεδόν τα ίδια λόγια στα τρία τελευταία τηλεφωνήματα. Αυτή τη φορά κάποιος της ανέφερε ότι είχε βρει μία τραυματισμένη παπαδίτσα, που είχε πέσει από τη φωλιά της και δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει.

«Τον συμβούλευσα να μας τη φέρει στον σταθμό γιατί εδώ γνωρίζουμε τη μέθοδο επανένταξης, πώς δηλαδή να περιθάλψουμε αυτά τα πουλιά, να τα μεγαλώσουμε και να τα απελευθερώσουμε στο φυσικό τους περιβάλλον», λέει η κ. Σπυριδάκη στην «Κ». 

Οι μέρες αυτές στον φιλόξενο χώρο της ΑΝΙΜΑ είναι οι πιο δραστήριες και πιο έντονες του χρόνου. Από τον Απρίλιο που ξεκίνησε η περίοδος αναπαραγωγής μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 3.000 πουλιά (κυρίως νεοσσοί), αλεπούδες, κουνάβια, σκαντζόχοιροι, χελώνες θα έχουν περάσει από τον σταθμό για περίθαλψη. Είναι αυτή η περίοδος του χρόνου, που οι κάτοικοι των πόλεων συναντούν πιο συχνά στους δρόμους, τις αυλές και τους κήπους τους «εκπροσώπους» της άγριας ζωής. 

Οταν η πόλη γίνεται «καταφύγιο» για άγρια ζώα-1
Αλεπουδάκι που τραυματίστηκε σε τροχαίο. Φωτ.: ΑΝΙΜΑ

«Τις τελευταίες ημέρες παραλαμβάνουμε περισσότερα από πενήντα άγρια ζώα τη μέρα. Είναι διάφοροι νεοσσοί, νεογνά όπως σκαντζόχοιροι ή αλεπουδάκια, χελώνες με κατάγματα χελύου από τροχαία, εξαντλημένα μεταναστευτικά πουλιά. Μας τα φέρνουν πολίτες από όλη την Αττική ή εθελοντές μας που τα παραλαμβάνουν από τα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια», λέει στην «Κ» η Μαρία Γανωτή, πρόεδρος του συλλόγου ΑΝΙΜΑ και περιγράφει την κατάσταση στην οποία συνήθως τα ζώα φθάνουν αυτές τις μέρες στον σταθμό. «Τα μωρά έρχονται κυρίως πεινασμένα, ενώ τα υπόλοιπα μάς τα φέρνουν τραυματισμένα από τροχαία, από καλώδια, από πρόσκρουση σε τζάμια, από επίθεση γάτας. Τουλάχιστον, αυτήν την περίοδο λείπουν οι πυροβολισμοί», σημειώνει.

Ανταπόκριση από όλη την Ελλάδα

«Είμαι χαρούμενη που μπόρεσα να το φέρω εδώ ζωντανό και να το σώσω».

Όσο συζητάμε, στον σταθμό φθάνουν άνθρωποι κάθε ηλικίας από διάφορες περιοχές, που κουβαλούν κυρίως νεογέννητα πουλιά, τραυματισμένα. Η Μαρίνα, 21 ετών, ήρθε με τον πατέρα της από την Αγία Παρασκευή, κρατώντας σε μία κούτα παπουτσιών μία κίσσα, που μόλις έχει γεννηθεί. «Επιστρέφοντας χθες βράδυ στο σπίτι με το ποδήλατο άκουσα τον ήχο που έκανε αυτό το πουλί κάτω από έναν κάδο σκουπιδιών. Είδα ότι δεν μπορούσε να περπατήσει και φώναξα τη φίλη μου για να μου φέρει ένα κουτί και να το πάρουμε από εκεί. Είμαι χαρούμενη που μπόρεσα να το φέρω εδώ ζωντανό και να το σώσω. Εύχομαι το ίδιο να μπορούν να κάνουν κι άλλοι», λέει η Μαρίνα στην «Κ», ενώ πλάι της ο πατέρας της, Γιάννης Λιάκουρας, δηλώνει περήφανος για την πράξη της. «Ίσως η κόρη μου να μην το θυμάται σήμερα, αλλά όταν ήταν πολύ μικρή είχε σώσει κι ένα σπουργίτι στο χωριό!». Και στην κουβέντα μας, προσθέτει: «Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν σύλλογοι όπως αυτόν. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαμε κρατήσει εμείς την κίσσα, θα τη μεγαλώναμε και όταν θα ερχόταν η στιγμή θα την αφήναμε ελεύθερη στη φύση».

Οταν η πόλη γίνεται «καταφύγιο» για άγρια ζώα-2
Η Σοφία Σφιχτού είναι εθελόντρια στην οργάνωση τους τελευταίους δύο μήνες, κάνοντας την πρακτική της ως βοηθού κτηνιάτρου. «Αυτήν την περίοδο έχουμε πάρα πολλά μωρά που πέφτουν από τις φωλιές, τα βρίσκουν κάτω και μάς τα φέρνουν για να τα περιθάλψουμε», λέει στην «Κ».

Στα επόμενα λεπτά, στις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ συνέχισαν να φτάνουν κι άλλοι, κρατώντας κούτες. Ήταν γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας, που είχαν αφήσει στην άκρη τις δουλειές τους για να σώσουν ένα σκαντζόχοιρο, μια κουκουβάγια, μια χελώνα, ένα μικρό πουλί.

Στη γραμματεία, η Αγγελική κατέγραφε στο αρχείο τα ζώα που παραλάμβανε. Η λίστα της μεγάλωνε συνεχώς. Μία γυναίκα είχε έρθει από το Ναύπλιο για να αφήσει μία τραυματισμένη κουρούνα, ενώ αμέσως μετά έφτασε ένας νεαρός που είχε γλιτώσει ένα μικρό κοτσύφι από τα δόντια της γάτας του. «Δεν είναι η πρώτη φορά που φέρνω στην ΑΝΙΜΑ κάποιο ζώο το οποίο κινδυνεύει. Ήρθα από το Χαϊδάρι, αλλά δε σκέφτηκα την απόσταση. Και πιο μακριά να ήταν, θα το έκανα προκειμένου να σωθεί μια ζωή», λέει ο 23χρονος Παύλος στην «Κ».

Οταν η πόλη γίνεται «καταφύγιο» για άγρια ζώα-3
Μωρά σκαντζοχοιράκια ανάμεσα στα πολλά μωρά που περιθάλπτει αυτήν την περίοδο η ΑΝΙΜΑ. 

«Η πόλη, ασφαλές καταφύγιο για πολλά άγρια ζώα»

«Οι αλεπούδες πλέον συμπεριφέρονται σαν αδέσποτες γάτες».

Μέσα στην πόλη έχουν εντοπιστεί 300 είδη άγριων πουλιών, φίδια -τα περισσότερα ακίνδυνα- και νυχτερίδες, ενώ ζώα όπως οι αλεπούδες συναντώνται πλέον σε όλη την Αττική, ακόμη και μέσα στα πολύβουα αστικά κέντρα. «Οι αλεπούδες είναι φαινόμενο των τελευταίων χρόνων και πλέον συμπεριφέρονται σαν αδέσποτες γάτες. Η πόλη, όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο, αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για πολλά είδη άγριων ζώων. Έχει χώρους για να κρυφτούν, σκουπίδια για να βρουν την τροφή τους, καθώς και άφθονες ζωοτροφές που τοποθετούν οι φιλόζωοι για σκύλους και γάτες. Επίσης, έχει θηράματα για αρπακτικά, δεν έχει πολλούς άρπαγες και φυσικά μέσα στην πόλη δεν επιτρέπεται το κυνήγι», εξηγεί η κ. Γανωτή και απαντά πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο άνθρωπος προκειμένου να μη θέτει σε κίνδυνο την άγρια ζωή μέσα στην πόλη. «Θα πρέπει να μην κλαδεύουμε την άνοιξη τα αστικά δέντρα, να μη χαλάμε τις φωλιές των χελιδονιών, αλλά και να έχουμε πρόσβαση στη σωστή πληροφόρηση πριν κάνουμε οποιαδήποτε λάθος κίνηση».

Οταν η πόλη γίνεται «καταφύγιο» για άγρια ζώα-4
H Νεκταρία Γερασίμου υπήρξε για πολλά χρόνια εθελόντρια της ΑΝΙΜΑ. Σήμερα εργάζεται στον σταθμό της οργάνωσης στην Καλλιθέα, φροντίζοντας άγρια ζώα που αυτήν την περίοδο φθάνουν κατά δεκάδες. 

«Δεν είμαστε θηριοδαμαστές»

Η κ. Γανωτή αναφέρεται και στο περιστατικό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή στο 30ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, όταν μία εθελόντρια που κλήθηκε να πιάσει την οχιά που εντοπίστηκε στο σχολείο έθεσε τη ζωή της σε κίνδυνο.

«Πιστεύω ότι έγινε υποεκτίμηση της κατάστασης, αυτά δε θα πρέπει να συμβαίνουν. Δεν μπορείς να στέλνεις κάποιον εθελοντή χωρίς να έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση, να φορά χοντρά γάντια και να κρατά την ειδική τσιμπίδα. Η φύση δεν είναι ακίνδυνη, κι εμείς δεν είμαστε θηριοδαμαστές», λέει η εκπρόσωπος της ΑΝΙΜΑ, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός πιστοποίησης για τέτοιου είδους περιστατικά. «Να ξέρουμε ποιοι μπορούμε να πηγαίνουμε. Δεν μπορώ να στείλω οποιονδήποτε εθελοντή για να πιάσει μία αλεπού για παράδειγμα γιατί μετά θα χρειαστεί να κάνει αντιτετανικά και αντιλυσσικά εμβόλια. Θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα».

Οταν η πόλη γίνεται «καταφύγιο» για άγρια ζώα-5
Η Τυτώ φιλοξενείται πλέον μόνιμα στον χώρο της ΑΝΙΜΑ, καθώς τα φτερά της στράβωσαν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πετάξει για να απελευθερωθεί. Μαζί με ένα γεράκι είναι τα μοναδικά pets της οργάνωσης. 

Ανάγκη για περισσότερους εθελοντές

Στον χώρο της ΑΝΙΜΑ, στην οδό Μενελάου, η Τυτώ, μια κουκουβάγια που δεν μπορεί πλέον να πετάξει κι ένα γεράκι που είχε υποστεί ηλεκτροπληξία, κυκλοφορούν στους διαδρόμους και στον χώρο του ιατρείου. Είναι τα μόνα άγρια ζώα της οργάνωσης που έγιναν κατ’ ανάγκη κατοικίδια, αφού δεν μπορούν πλέον να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Για όλα τα άλλα, οι κανόνες είναι διαφορετικοί. «Δεν ερχόμαστε σε πολύ στενή επαφή με τα ζώα που έρχονται εδώ, είτε τα ταΐζουμε, είτε τα φροντίζουμε, ώστε να μην εξοικειώνονται μαζί μας. Θέλουμε όταν είναι έτοιμα να μπορέσουν να απελευθερωθούν», λέει η Σοφία Σφιχτού που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες ως εθελόντρια στην ΑΝΙΜΑ.

Οταν η πόλη γίνεται «καταφύγιο» για άγρια ζώα-6
Η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή δραστηριοποιείται στην περίθαλψη της άγριας ζωής τα τελευταία 35 χρόνια. «Πλέον είναι η ίδια η ζωή μου», λέει στην «Κ».

«Προσπαθώ να κρατώ τις απαραίτητες αποστάσεις», συμφωνεί και η Νεκταρία Γερασίμου, η οποία υπήρξε παλαιότερα εθελόντρια και σήμερα εργαζόμενη στην οργάνωση. Δε θα ξεχάσει, όμως, κάποιες ξεχωριστές περιπτώσεις φιλοξενούμενων ζώων, όπως ενός παπαγάλου που η ομάδα της προσπαθούσε επί εβδομάδες να σώσει ύστερα από έναν καβγά που είχε το πτηνό. «Είχε μία πληγή η οποία συνεχώς άνοιγε, τον ράβαμε και τον ξαναράβαμε. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη δύναμη για ζωή που είχε αυτό το ζώο. Και βέβαια, τα κατάφερε», αφηγείται.

Όση ώρα βρίσκομαι στον χώρο, η Μαρία Γανωτή, πρόεδρος και από τα ιδρυτικά μέλη της ΑΝΙΜΑ, συνεννοείται με τους εθελοντές, ώστε να μπουν σε σειρά όλες οι προτεραιότητες. «Είμαστε εδώ επτά μέρες την εβδομάδα. Η ΑΝΙΜΑ σήμερα αριθμεί 100 εθελοντές. Χρειαζόμαστε άλλους τόσους για να μπορέσουμε να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται», λέει. «Ποιοι είναι κατάλληλοι για να αναλάβουν αυτό που κάνετε εδώ;» Τη ρωτάω. «Θέλουμε οι εθελοντές να αγαπούν τη ζωή, άρα τους ανθρώπους και τα ζώα. Δε θέλουμε μισάνθρωπους. Από εκεί και πέρα, όλα μαθαίνονται».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή