Χαβάη: Ανοιξε ξανά δημοφιλής παραλία του Γουακίκι μετά τον απογαλακτισμό μωρού φώκιας

Χαβάη: Ανοιξε ξανά δημοφιλής παραλία του Γουακίκι μετά τον απογαλακτισμό μωρού φώκιας

Στη Χαβάη μαίνεται η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ όσων θεωρούν πως, προκειμένου να προστατευτούν οι φώκιες της Χαβάης, οι παραλίες, όσο δημοφιλείς κι αν είναι στους τουρίστες, πρέπει να αποκλείονται κατά τις περιόδους αναπαραγωγής, και όσων επιμένουν να τις κρατούν ανοιχτές προς άγραν τουριστών.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα μωρό φώκιας Χαβάης απογαλακτίστηκε και απομακρύνθηκε από το σημείο γέννησής της, επιτρέποντας την εκ νέου πρόσβαση τουριστών σε δημοφιλή παραλία του νησιού. 

Τον περασμένο μήνα, οι αρμόδιες αρχές της Χαβάης απέκλεισαν ένα μεγάλο μέρος μιας δημοφιλούς παραλιακής ζώνης του Γουακίκι προκειμένου να προστατεύσουν μια μαμά φώκια και το λίγων ημερών φωκάκι της

Η γέννηση της μικρής φώκιας, ενός είδους εξαιρετικά απειλούμενου, σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Χαβάης, πυροδότησε νέα κόντρα μεταξύ όσων υποστήριζαν την προστασία του εύθραυστου οικοσυστήματος του νησιού και όσων επέμεναν στη διατήρηση της πρόσβασης στις λευκές αμμουδιές που προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. 

Χαβάη: Ανοιξε ξανά δημοφιλής παραλία του Γουακίκι μετά τον απογαλακτισμό μωρού φώκιας-1
Caption

Η παραλία Καϊμάνα βρίσκεται δίπλα σε ένα μετρίου μεγέθους ξενοδοχείο και αποτελεί αγαπημένο σημείο για κολύμπι και ηλιοθεραπεία ξένων και ντόπιων.

Αρχής γενομένης πριν από έξι χρόνια, οι φώκιες της Χαβάης, (monk seal ή Monachus schauinslandi) άρχισαν να αναπαράγονται περιστασιακά στο σημείο, με αποτέλεσμα να ανοίξουν έναν κύκλο δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ των «οικολόγων» και των «παραθεριστών».

Στην περίπτωση του νέου μωρού, οι αρχές πήραν έξτρα μέτρα προστασίας, παρακολουθώντας την παραλία καθ’όλη τη διάρκεια του 24ώρου, μετά από ένα ατυχές περιστατικό πέρυσι, όταν τουρίστας από την Καλιφόρνια πλησίασε υπερβολικά μια μητέρα και το μωρό της, με αποτέλεσμα η μητέρα να του επιτεθεί τραβώντας τον κάτω από το νερό και προκαλώντας του τραύματα σε πρόσωπο, χέρια και πλάτη. 

Χαβάη: Ανοιξε ξανά δημοφιλής παραλία του Γουακίκι μετά τον απογαλακτισμό μωρού φώκιας-2
Πέρυσι, ένας 60χρονος Καλιφορνέζος που είχε πλησιάσει μια μαμά φώκια και το νεογέννητό της, δέχτηκε επίθεση – Φωτ.: ΑΡ

Οι αρχές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε μέρος της παραλίας Καϊμάνα και στο παρελθόν, κατά τις περιόδους γέννησης μικρών, ωστόσο φέτος η προστατευόμενη έκταση ήταν διευρυμένη

Οι μαμάδες φώκιες είναι εξαιρετικά προστατευτικές προς τα μωρά τους ενόσω θηλάζουν ακόμα και οι αρχές συστήνουν στους κολυμβητές να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη παραλία μέχρι τον απογαλακτισμό τους.

Χαβάη: Ανοιξε ξανά δημοφιλής παραλία του Γουακίκι μετά τον απογαλακτισμό μωρού φώκιας-3
Οι μαμάδες φώκιες είναι εξαιρετικά προστατευτικές προς τα μωρά τους ενόσω θηλάζουν ακόμα κι οι αρχές αποκλείουν την πρόσβαση στις παραλίες για να προστατεύσουν τα θαλάσσια θηλαστικά και τους λουόμενους – Φωτ.: ΑΡ

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Πουαλάνι, όπως βαφτίστηκε το μωρό, μεταφέρθηκε μετά τον απογαλακτισμό του σε άγνωστη περιοχή

Ο Πουαλάνι ήταν το τέταρτο μωρό που γεννιέται στη συγκεκριμένη παραλία από το 2017

Λιγότερες από 1.600 φώκιες Χαβάης έχουν απομείνει στη φύση και αποτελεί κακούργημα η ενόχλησή τους. 

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή