Νέος κτιριοδομικός κανονισμός: Προσβασιμότητα, ανώτατα ύψη και αντισεισμική προστασία

Νέος κτιριοδομικός κανονισμός: Προσβασιμότητα, ανώτατα ύψη και αντισεισμική προστασία

Αλλάζει και ο τρόπος δόμησης κοντά σε ρέματα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κτιριοδομικό κανονισμό ενέκρινε λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του ο υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος.

Στο νέο κανονισμό -που μαζί με τον οικοδομικό κανονισμό καθορίζουν τον τρόπο ανέγερσης κτιρίων στη χώρα μας- ενσωματώνονται οι δεκάδες τροποποιήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη νομοθεσία και αφορούν κυρίως θέματα προσβασιμότητας, τη δόμηση κοντά σε ρέματα, την αντισεισμική προστασία των κτιρίων και τις αλλαγές σε θέματα ανώτατων υψών.

Ο κτιριοδομικός κανονισμός είναι ένα τεχνικό κείμενο που καθορίζει τους βασικούς κανόνες οικοδόμησης: για ποια «φορτία» πρέπει τα κτίρια να κατασκευάζονται, ανάλογα με τη χρήση τους, τι κανόνες ισχύουν για τον σχεδιασμό (λ.χ. τοίχοι, ανοίγματα, σκάλες, αποστάσεις από άλλες κατασκευές), ποιες είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις εξυπηρέτησης των χρηστών, ποια τεχνικά συστήματα είναι απαραίτητα ανάλογα με κάθε χρήση και άλλα.

Ο νέος κτιριοδομικός κανονισμός υπεγράφη από τον υπηρεσιακό υπουργό Περιβάλλοντος Παντελή Κάπρο και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πριν από λίγες ημέρες (ΦΕΚ 3985Β/2023). Ο προηγούμενος κτιριοδομικός κανονισμός είχε εγκριθεί το 1989, αλλά υπέστη αρκετές τροποποιήσεις, ιδίως μετά την αναθεώρηση του Οικοδομικού Κανονισμού το 2012.

Ανάμεσα στα νέα στοιχεία:

  • Αλλάζει ο τρόπος δόμησης κοντά σε ρέματα. Παλαιότερα η νομοθεσία προέβλεπε ότι η δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση 10 μέτρων από την οριογραμμή ενός οριοθετημένου ρέματος και στα 20 μέτρα αν δεν είχαν οριοθετηθεί. Τώρα επιτρέπεται η δόμηση δίπλα στην οριογραμμή των οριοθετημένων ρεμάτων, ενώ επιτρέπεται να εκδίδονται άδειες για εργασίες ολοκλήρωσης και συντήρησης κτιρίων με νόμιμη άδεια κοντά σε ρέμα, χωρίς να απαιτείται αυτό να οριοθετηθεί.
  • Ενσωματώνονται οι αλλαγές που αφορούν στα ύψη των κτιρίων. Για παράδειγμα ορίζονται ως «ψηλά κτίρια» όσα έχουν λάβει ειδικούς όρους δόμησης από ειδικά διατάγματα (πριν ανώτατο ύψος ήταν τα 21 μέτρα).
  • Προστίθενται όλες οι νέες προβλέψεις της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα των κτιρίων από άτομα με αναπηρία, αλλαγές που έγιναν το 2021-2022 (λ.χ. ράμπες). Καθώς και οι αλλαγές που αφορούν τους χώρους αθλητικών συγκεντρώσεων (λ.χ. επετράπησαν εμπορικές χρήσεις έως το 50% ενός κτιρίου).
  • Ενσωματώνονται διάφορες νέες τεχνικές απαιτήσεις αντισεισμικής προστασίας των κτιρίων (λ.χ. για τους σεισμικούς αρμούς), καθώς και τα νέα κριτήρια ηχομόνωσης των κτιρίων ανάλογα με τη χρήση τους.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή