Τροπικά δάση: «Μια ολόκληρη Ελβετία» αποψιλώθηκε το 2022

Τροπικά δάση: «Μια ολόκληρη Ελβετία» αποψιλώθηκε το 2022

Ο πλανήτης έχασε το 2022 μια έκταση παρθένου, τροπικού δάσους ίση με το μέγεθος της Ελβετίας – Αυτό σημαίνει πως μια επιφάνεια αντίστοιχη με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου καταστρεφόταν ή καιγόταν κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πλανήτης έχασε το 2022 μια έκταηση παρθένου, τροπικού δάσους ίση με το μέγεθος της Ελβετίας ή της Ολλανδίας, με το ζωτικής σημασίας οικοσύστημα να καταστρέφεται κυρίως λόγω της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι μια επιφάνεια αντίστοιχη με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου καταστρεφόταν ή καιγόταν κάθε πέντε δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του 2022, αύξηση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως ανέφερε το World Resources Institute (WRI) με έδρα την Ουάσινγκτον.

Το Global Forest Watch (GFW), μια πλατφόρμα του WRI για τη δορυφορική παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών, κατέγραψε το 2022 την καταστροφή περισσότερων από 41 εκατομμυρίων στρεμμάτων τροπικού, παρθένου δάσους, που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Η πλέον πληγείσα χώρα είναι η Βραζιλία, όπου βρίσκεται το 43% των δασών που καταστράφηκαν. Ακολουθούν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (13%) και η Βολιβία (9%).

«Χάνουμε ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την προστασία της βιοποικιλότητας και για την υποστήριξη της υγείας και των μέσων διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων», σχολίασε η Μικέλα Βάις, διευθύντρια του GFW.

Η καταστροφή των τροπικών δασών το 2022 απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα 2,7 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσοστό αντίστοιχο με τις ετήσιες εκπομπές άνθρακα της Ινδίας, της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως, σημείωσε το WRI.

«Από την αρχή του αιώνα παρατηρούμε την αιμορραγία κάποιων από τα πιο σημαντικά δασικά οικοσυστήματα του πλανήτη, παρά τις προσπάθειες ετών να αντιστραφεί αυτή η τάση», υπογράμμισε η Βάις.

90 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα

Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι -σχεδόν οι μισοί από τους οποίους ανήκουν σε φυλές αυτοχθόνωνεξαρτώνται άμεσα από τα δάση για να ζήσουν.

Στη Βραζιλία η αποψίλωση των τροπικών δασών επιδεινώθηκε επί προεδρίας Ζαΐρ Μπολσονάρου (2019-2023) και αυξανόταν κατά 15% κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση του GFW.

Ο διάδοχός του, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που ορκίστηκε τον Ιανουάριο, έχει δεσμευτεί να τερματίσει την καταστροφή του Αμαζονίου έως το 2030. Οι ειδικοί εκτιμούν, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις για να τα καταφέρει.

Οι επιστήμονες φοβούνται πως η λεκάνη του Αμαζονίου θα μετατραπεί, τελικά, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης, σε σαβάνα. Η μετάβαση αυτή θα έχει αποτέλεσμα την απορρύθμιση των μετεωρολογικών συνθηκών στη Λατινική Αμερική και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Περίπου 90 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα είναι αποθηκευμένοι στα δέντρα και στο έδαφος του δάσους του Αμαζονίου, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τις ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές.

«Η αναστολή και η αντιστροφή της εξαφάνισης των δασών είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους που διαθέτουμε σήμερα για να αμβλύνουμε την κατάσταση», προειδοποίησε η Φράνσις Σέιμουρ, ειδική του WRI.

Περιορίστηκε η καταστροφή στην Ινδονησία

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καταστράφηκαν το 2022 σχεδόν 5.000.000 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με την έκθεση. Βασική αιτία ήταν η γεωργία και η παραγωγή κάρβουνου, που είναι ζωτικής σημασίας για τα νοικοκυριά, το 80% των οποίων δεν διαθέτει ηλεκτρικό.

Η Βολιβία επίσης δεν κατάφερε να μειώσει τον ρυθμό αποψίλωσης των δασών, ο οποίος αντιθέτως αυξήθηκε κατά 32% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Βασικές αιτίες ήταν η καλλιέργεια κακάο, η εξόρυξη χρυσού και οι πυρκαγιές.

Αντιθέτως, στην Ινδονησία παρατηρήθηκε μείωση της καταστροφής των δασών για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΑFP 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT