Η κλιματική αλλαγή φουσκώνει τα κύματα στην Καλιφόρνια

Η κλιματική αλλαγή φουσκώνει τα κύματα στην Καλιφόρνια

Το ύψος ενός μέσου κύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει αυξηθεί περίπου 30 εκατοστά από το 1970

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κύματα κατά μήκος της κεντρικής ακτής της Καλιφόρνιας μεγαλώνουν καθώς η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή προκαλεί υπερθέρμανση στον πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Το ύψος ενός μέσου κύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει αυξηθεί περίπου 30 εκατοστά από το 1970, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Geophysical Research: Oceans.

Και οι καταιγίδες που προκαλούν κύματα ύψους 4 μέτρων και ψηλότερα έχουν γίνει πιο συχνές – και εκδηλώνονται κατά μέσον όρο 23 φορές κάθε χειμώνα τα τελευταία χρόνια. 

Τα ευρήματα των ερευνητών καταδεικνύουν πως αν οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν, οι ήδη απειλούμενες ακτές της Καλιφόρνια θα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο διάβρωσης και πλημμυρών καθώς ο ωκεανός συντρίβεται πάνω τους. 

«Πρόκειται για ακόμη μία ένδειξη πως η κατάσταση οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση» σημειώνει ο Γκάρι Γκριγκς, ωκεανογράφος στο πανεπιστήμιο της Σάντα Κρους της Καλιφόρνια – που δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Είναι σαν ένα γιγάντιο πείραμα χημείας, μόνο που δεν μπορούμε να το σταματήσουμε. Τα κύματα γίνονται μεγαλύτερα, πιο ισχυρά, ο καιρός τρελαίνεται. Και όλα αυτά αναμένεται να έχουν σοβαρότερο αντίκτυπο στην ακτογραμμή» εξηγεί.

«Η θερμότητα παράγει περισσότερη ενέργεια στην ατμόσφαιρα και καταλήγουμε με ισχυρότερες καταιγίδες που προκαλούν ισχυρότερους ανέμους και μεγαλύτερα κύματα» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Πίτερ Μπρομίρσκι, ωκεανογράφος στο στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps που, μεταξύ άλλων, ανέλυσε 90 χρόνια σεισμικών δεδομένων, από το 1931 και 2021

Η ακτογραμμή της Καλιφόρνια είναι ήδη ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, τη διάβρωση, τις κακοκαιρίες και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κατάσταση ενδέχεται να χειροτερεύσει: Έως το 2100, μεταξύ 25 – 70% των ακτών της Καλιφόρνια ίσως έχουν εξαφανιστεί εντελώς λόγω της διάβρωσης που προκαλεί η άνοδος της στάθμης του θαλασσινού νερού. Ενώ ακίνητα -αξίας 10 δισ. δολαρίων- είναι πιθανό να έχουν καλυφθεί από νερό έως το 2050. 

Πηγή: Smithsonian Magazine 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή