Ενα τ.χλμ. ωκεανού για 148 δολάρια: Ενα πρωτοποριακό σχέδιο για το περιβάλλον

Ενα τ.χλμ. ωκεανού για 148 δολάρια: Ενα πρωτοποριακό σχέδιο για το περιβάλλον

Το Νίουε φιλοδοξεί να συγκεντρώσει πάνω από 18 εκατομμύρια από χορηγίες διαθέτοντας υδάτινες ζώνες έκτασης 127.000 τ.μ. που αντιστοιχούν στο 40% των χωρικών του υδάτων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μικροσκοπικό νησάκι Νίουε στον Ειρηνικό Ωκεανό «σκαρφίστηκε» ένα πρωτοποριακό σχέδιο για να προστατεύσει τα απέραντα και παρθένα χωρικά του ύδατα από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και την κλιματική κρίση: Θα αναζητήσει χορηγούς! 

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε στη Νέα Υόρκη χθες, Τρίτη ο πρωθυπουργός, Ντάλτον Ταγκελάγκι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα μπορούν να πληρώνουν 148 δολάρια για την προστασία 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου ωκεανού από λογής απειλές -από την παράνομη αλιεία έως τα πλαστικά- για διάστημα είκοσι χρόνων. 

Το Νίουε φιλοδοξεί να συγκεντρώσει πάνω από 18 εκατομμύρια, πουλώντας υδάτινες ζώνες έκτασης 127.000 τ.μ – έκταση που αντιστοιχεί στο 40% των χωρικών του υδάτων. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα χρήματα των χορηγιών -με την ονομασία Ocean Conservation Commitments- θα διαχειρίζεται ένα ίδρυμα

Το ίδιο το Νίουε θα αγοράσει 1.700 χορηγούμενες ζώνες, μία για κάθε κάτοικό της δηλαδή. 

Oπως ανέφερε ο πρωθυπουργός του Νίουε, ο λαός του νησιού διατηρεί ανέκαθεν στενή σχέση με τη θάλασσα. 

Ενα τ.χλμ. ωκεανού για 148 δολάρια: Ενα πρωτοποριακό σχέδιο για το περιβάλλον-1
To Νίουε στη μέση του Ειρηνικού έχει μόλις 1.700 κατοίκους που ζουν κυρίως από την αλιεία – Φωτ.: Shutterstock

«Είμαστε ένα νησί στη μέση του μεγάλου ωκεανού. Περιβαλλόμαστε από ωκεανό και ζούμε από αυτόν. Αυτός είναι ο βιοπορισμός μας» λέει ο Ντάλτον Ταγκελάγκι. 

Οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού ζουν από την αλιεία, αν και υπάρχει και μικρής κλίμακας εμπορική δραστηριότητα. 

Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι 

«Λόγω της λαθραλιείας και άλλων δραστηριοτήτων, θεωρήσαμε πως πρέπει να αναλάβουμε δράση και να διδάξουμε και άλλους λαούς πως πρέπει να προστατεύσουμε τον ωκεανό» λέει ο ίδιος, σημειώνοντας πως οι κάτοικοι του νησιού κληρονόμησαν και έμαθαν τον ωκεανό από τους πατεράδες τους και το ίδιο θα ήθελαν να κάνουν με τα παιδιά τους με τον πιο υγιή και βιώσιμο τρόπο. 

Η άναρχη αλιεία μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ψαριών, καθιστώντας ανέφικτη την αποκατάσταση των πληθυσμών. Επίσης η θαλάσσια άγρια ζωή απειλείται από τα πλαστικά είτε επειδή τα τρώει είτε όταν παγιδεύεται σ’αυτά. Η κλιματική κρίση κατέστησε θερμότερους τους ωκεανούς, με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα οικοσυστήματα των θαλάσσιων ειδών.

Επιπλέον, συγκεκριμένα το Νίουε, ένα από τα μικρότερα έθνη του κόσμου, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, ενώ διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εντονότερων τροπικών καταιγίδων. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT