Επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά στα σύννεφα

Επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά στα σύννεφα

Ο όρος μικροπλαστικά αναφέρεται σε οποιοδήποτε πλαστικό σωματίδιο που είναι μικρότερο από 5 χιλιοστά

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μικροπλαστικά αποδεικνύεται πως υπάρχουν παντού γύρω μας, στο φαγητό, το νερό, ακόμα και στον αέρα. Τώρα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν την ύπαρξή τους και στα σύννεφα, υποστηρίζοντας πως μπορούν να επηρεάσουν τον σχηματισμό τους και τα κατά τόπους κλίματα στον κόσμο. 

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Chemistry Letters, οι Ιάπωνες επιστήμονες ανέβηκαν στο όρος Φούτζι και το όρος Ογιάμα προκειμένου να συλλέξουν δείγματα νερού από την ομίχλη που καλύπτει τις κορυφές και στη συνέχεια εφάρμοσαν σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης στα δείγματα, ώστε να προσδιορίσουν τις φυσικές και χημικές ιδιότητές τους.

Η ομάδα ερευνητών πιστοποίησε εννέα διαφορετικά είδη πολυμερών και έναν τύπο καουτσούκ στα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά, τα οποία κυμαίνονταν σε μέγεθος από 7,1 έως 94,6 μικρόμετρα. 

Κάθε λίτρο νερού από σύννεφο που ελέγχθηκε περιείχε από 6,7 έως 13,9 κομμάτια πλαστικού. 

«Αν το ζήτημα της “πλαστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης” δεν αντιμετωπιστεί δυναμικά, η κλιματική αλλαγή και οι οικολογικοί κίνδυνοι μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, προκαλώντας μη αναστρέψιμη και σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά στο μέλλον» προειδοποιεί ο επικεφαλής της έρευνας Χιρόσι Οκότσι του Πανεπιστημίου Ουασέντα. 

Οταν τα μικροπλαστικά φτάσουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα και εκτεθούν στην υπεριώδη ακτινοβολία από το ηλιακό φως, υποβαθμίζονται, συμβάλλοντας στα αέρια του θερμοκηπίου, ανέφερε ο Οκότσι. 

Σημειώνεται πως ο όρος μικροπλαστικά αναφέρεται σε οποιοδήποτε πλαστικό σωματίδιο που είναι μικρότερο από 5 χιλιοστά. Προέρχονται από βιομηχανικά λύματα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, συνθετικά ελαστικά αυτοκινήτων, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και άλλες πηγές και έχουν ήδη εντοπιστεί στα εντόσθια ψαριών, στον πάγο της Αρκτικής και στα χιόνια των Πυρηναίων μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της πύλης Ocean Literacy Portal της UNESCO, ο ωκεανός περιέχει κάπου μεταξύ 50 και 75 τρισεκατομμύρια κομμάτια αυτών των μικροπλαστικών, αλλά και μεγαλύτερων πλαστικών, τα οποία καταλήγουν στα τρόφιμα και στις υδάτινες οδούς μας.

Ωστόσο, οι μηχανισμοί μεταφοράς τους, και πολύ περισσότερο αερομεταφοράς τους, σε τόσο απομακρυσμένες και διαφορετικές τοποθεσίες, παραμένουν ασαφείς

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη αναφορά για αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά σε νερό από σύννεφα», γράφουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους. 

Τα μικροσωματίδια αυτά περιέχουν χημικά που μπορούν να διαταράξουν τη φυσική απελευθέρωση ορμονών από το σώμα μας, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο αναπαραγωγικών διαταραχών και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μπορούν επίσης να μεταφέρουν τοξίνες στην επιφάνειά τους, όπως βαρέα μέταλλα.

Πηγή: Newsweek/Al Jazeera

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT