«Αχαρτογράφητα εδάφη»: Υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια άγνωστοι μύκητες

«Αχαρτογράφητα εδάφη»: Υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια άγνωστοι μύκητες

«Προσπαθούμε να διευρύνουμε τα όρια της γνώσης μας. Είναι κάτι παρόμοιο με την εξερεύνηση του σύμπαντος. Οι μύκητες είναι η σκοτεινή ύλη»

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από δύο εκατομμύρια είδη μυκήτων υπολείπεται να αναγνωριστούν σε όλο τον κόσμο, σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «νέο σύνορο ανακάλυψης» για τη ζωή στη Γη, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν πως η συντριπτική πλειονότητα των νέων αυτών φυτών είναι απειλούμενα. 

Οι μύκητες είναι οι δεύτεροι, μετά τα ασπόνδυλα, οργανισμοί στον κόσμο που χαρακτηρίζονται από τέτοια ποικιλομορφία. Απαντώνται σε ατμόσφαιρα, μέσα σε φυτά και ζώα, στο έδαφος και στον ωκεανό, σε πλήθος χρωμάτων και μεγεθών

Ωστόσο, πάνω από το 90% παραμένει άγνωστο στην επιστημή, σύμφωνα με τους ερευνητές των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων (Kew), που δημοσίευσαν μια νέα εκτίμηση για το εύρος των μυκήτων, διαπιστώνοντας πως πιθανώς υπάρχουν περίπου 2,5 εκατ. είδη με μόνο 155.000 ταυτοποιημένα μέχρι στιγμής.

«Πρόκειται για αχαρτογράφητα εδάφη. Τα τελευταία λίγα χρόνια, βιώνουμε μια ολοένα και μεγαλύτερη εκτίμηση για τον ρόλο τον μυκήτων στα πάντα… Συντηρούν τη ζωή μας, τη βλάστησή μας, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για κάθε είδος ζώου. Τώρα που διαθέτουμε ανάλυση DNA, προσπαθούμε να διευρύνουμε τα όρια της γνώσης μας. Είναι κάτι παρόμοιο με την εξερεύνηση του σύμπαντος. Οι μύκητες είναι η σκοτεινή ύλη», εξηγεί ο καθηγητής Αλεξάντρ Αντονέλι, διευθυντής Επιστημών στο RBG Kew. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή