Αμαζόνιος: «Φρενάρει» η αποψίλωση των δασών

Αμαζόνιος: «Φρενάρει» η αποψίλωση των δασών

Μειώθηκε κατά 22,3% ο ρυθμός αποψίλωσης του Αμαζονίου στη Βραζιλία

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένος κατά 22,3% εμφανίζεται ο ρυθμός αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου στη Βραζιλία. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, αφορά την περίοδο από τον Ιούλιο του 2022 έως τον ίδιο μήνα του 2023. 

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα είχε υποσχεθεί τον περιορισμό της αποψίλωσης του τεράστιου τροπικού δάσους, ανατρέποντας την πολιτική του ακροδεξιού προκατόχου του, Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Στο πλαίσιο αυτό, για την προαναφερθείσα περίοδο, περίπου 9.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ζούγκλας αποψιλώθηκαν σε σύγκριση με τα 11.568 τετραγωνικά χιλιόμετρα της προηγούμενης χρονιάς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της βραζιλιάνικης υπηρεσίας διαστημικών ερευνών Inpe. Πρόκειται για τη μικρότερη αποψιλωθείσα έκταση από το 2018, δηλαδή μία χρονιά πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Μπολσονάρου στην ηγεσία της χώρας.

«Είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που επισφραγίζει την επιστροφή της Βραζιλίας στην ατζέντα για το κλίμα», δήλωσε ο Μάρσιο Αστρίνι, επικεφαλής του Climate Observatory.

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός ρυθμός αποψίλωσης παραμένει σχεδόν διπλάσιος από το ιστορικά χαμηλό ποσοστό καταστροφής των δασών το 2012 και απέχει πολύ από την υπόσχεση του Λούλα για μηδενική αποψίλωση μέχρι το 2030. Ωστόσο, επί εποχής Μπολσονάρου η αποψίλωση είχε εκτοξευθεί σε υψηλό 15 ετών. 

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή