ΗΠΑ: Γιατί το καναδικό «σούπερ γουρούνι» ανησυχεί τους ειδικούς

ΗΠΑ: Γιατί το καναδικό «σούπερ γουρούνι» ανησυχεί τους ειδικούς

Προέκυψε από την διασταύρωση αγριογούρουνων με οικόσιτους χοίρους τη δεκαετία του 1980 στον Καναδά

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια νέα απειλή που σχετίζεται με τους χοίρους, καθώς ένα καναδικό «σούπερ γουρούνι» είναι έτοιμο να διεισδύσει στα βόρεια της χώρας με μεγάλες συνέπειες για τον αγροτοδιατροφικό και όχι μόνο κλάδο.

Ο Ράιαν Μπρουκ, ο οποίος ηγείται του ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου του Saskatchewan για τους καναδικούς αγριόχοιρους ανησυχεί ιδιαίτερα για την εμφάνιση του «σούπερ γουρουνιού».

Το εν λόγω θηλαστικό είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης αγριογούρουνων με οικόσιτους χοίρους τη δεκαετία του 1980. «Είναι απίστευτα έξυπνα. Είναι δύσκολο να τα πιάσει κάνεις, ειδικά αν οι άνθρωποι αρχίσουν να τα κυνηγούν, κρύβονται σε πυκνή δασική κάλυψη, εξαφανίζονται σε υγροτόπους και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν», αναφέρει ο ίδιος.

Ενα πρόβλημα προκύπτει από την αναπαραγωγή τους. Ενα θηλυκό γουρούνι μπορεί να γεννήσει ως έξι μικρά, δύο φορές τον χρόνο. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι ακόμα και αν εξοντώνονταν μαζικά θα συνέχιζαν να πολλαπλασιάζονται τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. 

Οι αγριόχοιροι προκαλούν ήδη ζημιές ύψους περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αμερικανικές καλλιέργειες κάθε χρόνο, κυρίως σε νότιες πολιτείες όπως το Τέξας. 

Υπάρχουν επίσης φόβοι για τις πιθανές επιπτώσεις των ασθενειών που μεταδίδονται από τους χοίρους, ιδίως της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Η ασθένεια είναι θανατηφόρα για τους χοίρους και στην Κίνα, η οποία φιλοξενεί περισσότερα από 400 εκατομμύρια χοίρους – η πανώλη εξαφάνισε περισσότερο από το 30% του πληθυσμού τους το 2018 και το 2019.

Η βόρεια αμερικανική πολιτεία της Μινεσότα είναι μία από τις πρώτες πολιτείες που προσπαθούν να αποτρέψουν την εξάπλωση τους. Το Τμήμα Φυσικών Πόρων της πολιτείας αναμένεται να δημοσιεύσει τον Φεβρουάριο έκθεση που θα εντοπίζει τα κενά στο σχέδιο διαχείρισης και θα προτείνει νέα μέτρα πρόληψης. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ χρησιμοποιεί αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιτήρηση κατά μήκος των βόρειων συνόρων. 

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή