COP28: O πρόεδρος της διάσκεψης καλεί σε σύγκλιση και ευελιξία

COP28: O πρόεδρος της διάσκεψης καλεί σε σύγκλιση και ευελιξία

Στο πετρελαιοπαραγωγό Αζερμπαϊτζάν πιθανώς η επόμενη διάσκεψη, η COP29, το 2024.

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα -COP28-, Σουλτάν Αχμέντ αλ-Τζαμπέρ, κάλεσε σήμερα, Κυριακή, τις χώρες να δουλέψουν σκληρότερα, να είναι ευέλικτες και να δεχτούν να συμβιβαστούν για την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων -για πρώτη φορά- και αναφορών για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων.

Η διάσκεψη εισήλθε στο τελευταίο της τριήμερο και η πίεση για ουσιαστικά αποτελέσματα μεγαλώνει. Ωστόσο οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες αρνούνται να συνεργαστούν στη λήψη πραγματικά δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, καθώς οι διαπραγματευτές άρχισαν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μερικά από τα πιο επίμαχα ζητήματα στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, όπως το μέλλον των ορυκτών καυσίμων, ο αλ-Τζαμπέρ τόνισε, απευθυνόμενος στις χώρες που λαμβάνουν μέρος στη διάσκεψη, ότι η υποβάθμιση της φιλοδοξίας επίτευξης συμφωνίας, αλλά και η αποτυχία, δεν αποτελούν επιλογές.

Στο Αζερμπαϊτζάν η COP29;

Ενα προσχέδιο διακήρυξης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα προτείνει τη φιλοξενία της επόμενης διάσκεψης για το κλίμα, της COP29, από το Αζερμπαϊτζάν, ακόμη μια πετρελαιοπαραγωγό χώρα, στις 11-22 Νοεμβρίου του 2024.

Το κείμενο του προσχεδίου πρέπει να εγκριθεί από τη διάσκεψη προτού γίνει επίσημο, αλλά είναι συμβατό με τις προσδοκίες αφού το Αζερμπαϊτζάν εξασφάλισε χθες, Σάββατο, την υποστήριξη και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Το ίδιο κείμενο προτείνει τη διεξαγωγή της COP30 στη Βραζιλία, στις 10-21 Νοεμβρίου του 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή