Για πρώτη φορά είδαμε μεγάπτερες φάλαινες να κάνουν σεξ

Για πρώτη φορά είδαμε μεγάπτερες φάλαινες να κάνουν σεξ

Και οι δύο φάλαινες ήταν αρσενικές, γεγονός που καθιστά τα ντοκουμέντα την πρώτη απόδειξη ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς σε μεγάπτερες φάλαινες

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά στην ιστορία επιστήμονες παρατήρησαν μεγάπτερες φάλαινες να κάνουν σεξ

Η παρατήρηση έγινε τον Ιανουάριο του 2022 στα ανοικτά του νησιού Μάουι, στη Χαβάη, όταν δύο φάλαινες πλησίασαν και έκαναν κύκλους γύρω από ένα σκάφος, προτού έλθουν σε σεξουαλική επαφή περίπου τρία με πέντε μέτρα κάτω από το σκάφος. 

Και οι δύο φάλαινες ήταν αρσενικές, γεγονός που καθιστά τις φωτογραφίες, τις οποίες τράβηξαν οι Lyle Krannichfeld και Brandi Romano, την πρώτη απόδειξη ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς σε μεγάπτερες φάλαινες.

Η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι κοινή στο ζωικό βασίλειο και, σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature, έχει αναφερθεί σε περισσότερα από 1.500 είδη. Ομοφυλοφιλική συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί επίσης σε δελφίνια και όρκες. 

Παρά τις δεκαετίες ερευνών για τις μεγάπτερες φάλαινες, σπανιότατα είχαν την ευκαιρία οι επιστήμονες να παρατηρήσουν πέη αρσενικών, μεγάπτερων φαλαινών. 

Η ερευνήτρια φαλαινών στο Ιδρυμα Ειρηνικού για τις Φάλαινες, Στέφανι Στακ, και επικεφαλής συγγραφέας της νέας δημοσίευσης, δήλωσε ότι η σεξουαλική συμπεριφορά των μεγάπτερων φαλαινών «παρέμενε ως επί το πλείστον ένα μυστήριο μέχρι τώρα».

«Η ανακάλυψη αυτή αμφισβητεί τις υποθέσεις μας για τη συμπεριφορά των μεγάπτερων φαλαινών. Ενώ έχουμε αναγνωρίσει εδώ και καιρό τις πολύπλοκες κοινωνικές δομές αυτών των απίστευτων πλασμάτων, το να γινόμαστε για πρώτη φορά μάρτυρες της συνουσίας δύο αρσενικών φαλαινών είναι ένα μοναδικό και αξιοσημείωτο γεγονός».

Οι μεγάπτερες φάλαινες αγγίζουν σε μήκος τα 16 μέτρα και το βάρος τους μπορεί να φτάσει τους 36 τόνους. Περνούν το καλοκαίρι τρέφοντας σε πολικά νερά πριν μεταναστεύσουν σε θερμότερα, τροπικά κλίματα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Κάποτε απειλούνταν από την φαλαινοθηρία, αλλά οι πληθυσμοί τους έχουν ανακάμψει τα τελευταία χρόνια. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Marine Mammal Science.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή