Οταν οι ρόλοι αντιστρέφονται: Αρκούδες παρατηρούν επιστήμονες σε μια «απίθανη εμπειρία»

Οταν οι ρόλοι αντιστρέφονται: Αρκούδες παρατηρούν επιστήμονες σε μια «απίθανη εμπειρία»

«Ενώ ετοίμαζα το πρωινό, είδα από την κουζίνα τους επιβλητικούς μας επισκέπτες να κοιτάζουν με ενδιαφέρον από το παράθυρο»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από παρατηρητές σε… παρατηρούμενους από τρεις περίεργες αρκούδες μετατράπηκαν για λίγο οι επιστήμονες ερευνητικού σταθμού στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας. 

Η μετεωρολόγος Katarzyna Kudłacz έφτιαχνε το πρωινό όταν ένιωσε περίεργα βλέμματα πάνω της. Στρέφοντας το βλέμμα, είδε μια μαμά πολική αρκούδα με τα δύο μικρά της να κοιτάζουν από το παράθυρο, με τις μουσούδες τους κολλημένες στο τζάμι. 

Το πρώτο σοκ διαδέχτηκε το δέος κι έπειτα η ανάγκη να μοιραστεί το αναπάντεχο αυτό θέαμα με τους συναδέλφους της στον πολωνικό σταθμό έρευνας. 

«Εκείνη την ημέρα είχα βάρδια, τη λεγόμενη βάρδια σταθμού – όταν ένα άτομο είναι υπεύθυνο για τον σταθμό, παρακολουθεί το δορυφορικό ραδιόφωνο, μαγειρεύει ή καθαρίζει», λέει Kudłacz, που εργάζεται στο σταθμό από τον Ιούνιο. 

«Ενώ ετοίμαζα το πρωινό, είδα από την κουζίνα τους επιβλητικούς μας επισκέπτες να κοιτάζουν με ενδιαφέρον από το παράθυρο» περιγράφει. 

Σύμφωνα με την ίδια, η οικογένεια φαινόταν υγιής και «μόνο μας κοίταζε με περιέργεια από το παράθυρο», ωστόσο η ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να πάρει τα μέτρα της.

«Ηταν απίθανη εμπειρία, όμως πρέπει να θυμόμαστε πως πρόκειται για άγρια ζώα και τόσο για αυτά όσο και για εμάς είναι καλύτερο να κρατάμε τις αποστάσεις. Δεν ήταν επιθετικά. Παρ’ όλα αυτά, προτιμήσαμε, κάνοντας θόρυβο και ρίχνοντας προειδοποιητικά μια φωτοβολίδα, να τις τρομάξουμε, τρέποντάς τες σε φυγή», εξηγεί.

«Ηταν εκπληκτικό να τις βλέπουμε τόσο κοντά κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας, αλλά φυσικά ήταν και λίγο αγχωτικό» λέει ο Daniel Kępski, επικεφαλής της 46ης πολωνικής πολικής αποστολής, σημειώνοντας πως, παρότι συχνά βλέπουν πολικές αρκούδες, σπανίως τα ζώα κάνουν στάση για να εξερευνήσουν το εσωτερικό του μετεωρολογικού σταθμού. 

Ο ίδιος προσθέτει πως φέτος η ομάδα του έχει δει περισσότερες πολικές αρκούδες απ’ ό,τι συνήθως. Το σύνηθες είναι να βλέπουν περί τα είκοσι άτομα τον χρόνο, ωστόσο φέτος ο αριθμός αυτός πλησιάζει τις σαράντα από τον περασμένο Ιούνιο – και υπολείπονται και άλλοι τρεις μήνες από την αποχώρησή τους από τον σταθμό. Οπως λέει, είναι μια καλή χρονιά για τις αρκούδες του Σβάλμπαρντ, καθώς οι αρκούδες που έχουν δει μέχρι τώρα είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς εμφανή ίχνη υποσιτισμού.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή