Ο «Στρατηγός Σέρμαν» πέρασε το «τσεκάπ» – Οι γιγάντιες σεκόγιες, όμως, εκπέμπουν SOS

Ο «Στρατηγός Σέρμαν» πέρασε το «τσεκάπ» – Οι γιγάντιες σεκόγιες, όμως, εκπέμπουν SOS

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης σε συνδυασμό με ένα ενδημικό είδος σκαθαριού απειλούν τα υπεραιωνόβια δέντρα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδικοί χρειάστηκε να αναρριχηθούν, για πρώτη φορά, στον αρχαίο κορμό του υψηλότερου δέντρου στον κόσμο, αναζητώντας ίχνη μιας νέας αναδυόμενης απειλής για τις γιγάντιες σεκόγιες: Ενα σκαθάρι. 

Ο «Στρατηγός Σέρμαν», όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη σεκόγια με ύψος 85 μέτρων και διάμετρο κορμού 11 μέτρα, πέρασε επιτυχώς το «τσεκάπ» – που σημαίνει πως παραμένει απρόσβλητος από τον νέο αυτό κίνδυνο ο οποίος, όμως, παραμένει υπαρκτός για τα υπόλοιπα δέντρα στο Εθνικό Πάρκο Σεκόγια της Καλιφόρνια. 

Ο «Στρατηγός Σέρμαν» πέρασε το «τσεκάπ» – Οι γιγάντιες σεκόγιες, όμως, εκπέμπουν SOS-1
Φωτ.: AP Photo/Terry Chea

«Η σεκόγια Στρατηγός Σέρμαν είναι μια χαρά αυτή τη στιγμή. Φαίνεται να είναι εξαιρετικά υγιές δέντρο που μπορεί να θωρακιστεί από οποιαδήποτε επίθεση σκαθαριών», σημειώνει ο Αντονι Αμπρόζ, εκτελεστικός διευθυντής της Εταιρείας Αρχαίων Δασών και επικεφαλής της επιχείρησης ελέγχου των αρχαίων αυτών γιγάντων. 

Οι γιγάντιες σεκόγιες, τα μεγαλύτερα έμβια όντα της Γης, επιβιώνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στη δυτική οροσειρά Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνιας, το μοναδικό μέρος όπου ενδημεί το είδος αυτό δέντρου. 

Ο «Στρατηγός Σέρμαν» πέρασε το «τσεκάπ» – Οι γιγάντιες σεκόγιες, όμως, εκπέμπουν SOS-2
Φωτ.: AP Photo/Terry Chea

Ομως, καθώς το κλίμα στην περιοχή γίνεται θερμότερο και ξηρότερο, 
οι γιγάντιες σεκόγιες –που μέχρι πρότινος θεωρούνταν σχεδόν ανίκητες– απειλούνται όλο και περισσότερο από την ακραία ζέστη, την ξηρασία και τις πυρκαγιές.

Το 2020 και το 2021, οι πυρκαγιές-ρεκόρ κατέστρεψαν έως και το 20% από τις 75.000 ώριμες σεκόγιες στον κόσμο, σύμφωνα με αξιωματούχους του πάρκου.

Το σκαθάρι και ο ρόλος της κλιματικής κρίσης

«Η πιο σημαντική απειλή για τις γιγάντιες σεκόγιες είναι οι φωτιές που προκαλούνται συνεπεία της κλιματικής αλλαγής», σημειώνει ο Μπεν Μπλομ, διευθυντής διαχείρισης και αποκατάστασης της Save the Redwoods League. «Αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεως από μια νέα απειλή, γι’ αυτό και μελετάμε τώρα αυτά τα σκαθάρια».

Ο «Στρατηγός Σέρμαν» πέρασε το «τσεκάπ» – Οι γιγάντιες σεκόγιες, όμως, εκπέμπουν SOS-3

Το 2021, εν μέσω ενός κύματος ολέθριων πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, οι πυροσβέστες κάλυπταν με πυρίμαχα φύλλα αλουμινίου τις τεράστιες σεκόγιες για να τις προστατεύσουν από τις φλόγες – Φωτ. αρχείου: ΑΡ

Οι επιστήμονες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το σκαθάρι, που ποτέ στο παρελθόν δεν αποτελούσε σοβαρή απειλή για τα δέντρα. 

Το σκαθάρι, ενδημικό της Καλιφόρνιας, συνυπάρχει με τις σεκόγιες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, μόλις προσφάτως, παρατηρήθηκε πως μπορεί να καταστρέψει το δέντρο. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα περίπου 40 σεκόγιες, κυρίως εντός των εθνικών πάρκων, που «πέθαναν» από την επέλαση των σκαθαριών. 

Ο «Στρατηγός Σέρμαν» πέρασε το «τσεκάπ» – Οι γιγάντιες σεκόγιες, όμως, εκπέμπουν SOS-4
Φωτ.: AP Photo/Terry Chea

«Καταγράφουμε κάποια δέντρα που στην πραγματικότητα πεθαίνουν από ένα συνδυασμό ξηρασίας και πυρκαγιάς που τα έχει αποδυναμώσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν είναι πλέον σε θέση να αμυνθούν από την επίθεση του σκαθαριού», εξηγεί ο Αμπρόζ. 

Τα σκαθάρια προσβάλλουν τα δέντρα από τη φυλλωσιά τους, τρυπώντας τα κλαδιά και κατεβαίνοντας προς τα κάτω στον κορμό. Αν περάσουν απαρατήρητα από τους ειδικούς, τα μικροσκοπικά έντομα μπορούν να αποτελειώσουν ένα δέντρο μέσα σε έξι μήνες.

Ο «Στρατηγός Σέρμαν» πέρασε το «τσεκάπ» – Οι γιγάντιες σεκόγιες, όμως, εκπέμπουν SOS-5
Φωτ.: AP Photo/Terry Chea

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπεύθυνοι του πάρκου επέτρεψαν στον Αμπρόζ και τους συναδέλφους του να σκαρφαλώσουν στον «Στρατηγό Σέρμαν» και να ελέγξουν τα κλαδιά και τον κορμό του για τυχόν «τσιμπήματα» που υποδηλώνουν την ύπαρξη σκαθαριών

Ωστόσο, καθώς πρακτικά δεν είναι εφικτός ο έλεγχος της κάθε γιγάντιας σεκόγιας, εξετάζεται η αξιοποίηση drone με αισθητήρες που θα παρακολουθούν με συχνότητα την υγεία των δέντρων. 

Οποτε εντοπίζουν τυχόν προσβολή από το σκαθάρι, οι υπεύθυνοι του πάρκου θα προχωρούν σε μέτρα καταπολέμησης του εντόμου, με ψεκασμούς νερού, χημικές φυτοπροστατευτικές θεραπείες ή και κόψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών, ώστε να αποσοβείται ο κίνδυνος διασποράς και σε άλλα δέντρα.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT