Τοξική «βόμβα» δίπλα σε σπίτια και περιβόλια

Τοξική «βόμβα» δίπλα σε σπίτια και περιβόλια

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Update. Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η αποκάλυψη της Καθημερινής για τη χωματερή δίπλα στην πόλη του Ασπρόπυργου.

Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθούν σε βάθος τα στοιχεία του ρεπορτάζ για την παράνομηπαραλαβή, αποθήκευση και επεξεργασία νοσοκομειακών και άλλων τοξικών αποβλήτων στη Δυτική Αττική και να αποδοθούν ευθύνες στους εμπλεκόμενους. Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει η Εισαγγελέας Περιβάλλοντος.

Σωροί σκουπιδιών που φθάνουν σε ύψος τα επτά μέτρα. Λιωμένες σακούλες από τις οποίες ξεπροβάλλουν νοσοκομειακά απόβλητα, σαπισμένα τρόφιμα, παλιοσίδερα, μπάζα, όλα ένας εφιαλτικά δύσοσμος σωρός, σε ένα βούρκο από μαύρα υγρά. Μια επικίνδυνη, τοξική χωματερή «φυτεμένη» ανάμεσα σε σπίτια, περιβόλια και βιοτεχνίες, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης του Ασπροπύργου.

Οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Πίσω από την πανύψηλη μάντρα που κρατούσε μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα λειτουργούσε μια κανονική χωματερή. Το μόνο που πρόδιδε την παρουσία της ήταν η έντονη, εφιαλτική οσμή του έπνιγε την περιοχή. Ανάμεσα στα στοιχεία που συλλέχθηκαν ήταν και απόβλητα από μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας).

«Οταν φθάσαμε εκεί, βρήκαμε κλειστή την πύλη και γύρω άγρια σκυλιά», λέει στην «Κ» η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου. «Ξαφνικά η πύλη άνοιξε για να φύγουν οι εργαζόμενοι και βρήκαμε την ευκαιρία και ”μπουκάραμε”. Στην είσοδο η κατάσταση ήταν ανεκτή. Ομως υπήρχε ένας χωματόδρομος που συνέχιζε προς την πίσω πλευρά του οικοπέδου. Συνεχίσαμε λοιπόν και φθάσαμε σε μια κανονική χωματερή. Η κατάσταση δεν περιγράφεται. Δεν μπορούσες να σταθείς από τη βρώμα, ήταν 10 φορές χειρότερα από τον ΧΥΤΑ. Δεν άντεξα και έκανα εμετό δύο φορές».

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον χώρο έχει αδειοδοτηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, ανάμεσα στους πελάτες της είναι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και άλλες σημαντικές επιχειρήσεις, οι οποίες πιθανότατα έχουν άγνοια για το πού καταλήγουν τα απορρίμματα για τη σωστή διαχείριση των οποίων πληρώνουν αδρά.

Η περίπτωση βέβαια της συγκεκριμένης εταιρείας δεν είναι παρά μια από τις πολλές. Στη Δυτική Αττική λειτουργούν περισσότερες από 7.500 βιομηχανίες και βιοτεχνίες και η άμεσα αρμόδια για τους ελέγχους Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής διαθέτει μόλις 3 υπαλλήλους στη διεύθυνση Περιβάλλοντος. Ειδικά στον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων, η κατάσταση είναι χαώδης. Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες μάντρες έχουν «ξεφυτρώσει» σε όλη τη Δυτική Αττική, κυρίως κοντά στο ΧΥΤΑ της Φυλής και στις βιομηχανίες του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας. Εταιρείες που αδειοδοτούνται για τη διαχείριση ανακυκλώσιμων, σκραπ, ειδικών κατηγοριών επικίνδυνων αποβλήτων.

«Ολες “σηκώνουν” μάντρες, υποτίθεται για τον φόβο των κλεφτών, αλλά στην πραγματικότητα για να μη βλέπεις τι γίνεται μέσα», λέει στην «Κ» άνθρωπος που γνωρίζει τα πράγματα στην περιοχή. «Εκεί γίνεται ένα πρώτο ξεδιάλεγμα, για τα σίδερα, τα αλουμίνια, ό,τι μπορεί να έχει αξία. Τα υπόλοιπα τα ρίχνουν σε ένα λάκκο, μέσα στη μάντρα και μετά από μέρες τα παίρνει ένα φορτηγό και τα μεταφέρει κάπου. Σπάνια τα πηγαίνουν στη Φυλή, επειδή η είσοδος κοστίζει 65 ευρώ/τόνο σκουπιδιών. Και πού τα ρίχνουν; Νύχτα, στη χωματερή στα Μέγαρα, στα λατομεία του Μαρκόπουλου, στην πίσω πλευρά της Αγίας Μαρίνας, στο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας με ένα 100άρικο. Και κάθε τόσο στέλνουν κι ένα “νόμιμο” φορτίο στη Φυλή, για να μπορούν σε έναν έλεγχο της Πολιτείας να εμφανίσουν παραστατικά, ότι τα σκουπίδια καταλήγουν σε έναν αδειοδοτημένο χώρο. Το κόλπο που κάνουν είναι ότι “σκεπάζουν” στο φορτηγό τα σκουπίδια με μια στρώση ανακυκλώσιμων και λένε στους ανθρώπους του ΧΥΤΑ ότι είναι υπολείμματα από κέντρο διαλογής (σ.σ. ΚΔΑΥ), για να πληρώσουν φθηνότερη είσοδο στο ΧΥΤΑ».

Η κατάσταση στον Ασπρόπυργο είναι σαφώς λιγότερο ρυπαρή από εκείνη της Φυλής, αλλά εξίσου χαώδης. Στην περιοχή Λάκα Γκολέμη, όπου την προηγούμενη Δευτέρα βρέθηκε η τοξική χωματερή, οι «προστατευμένες» μάντρες συνυπάρχουν, με φτωχόσπιτα, περιβόλια με μαρούλια και άλλα κηπευτικά, βουστάσια, αποθήκες logistics, μάντρες στάθμευσης φορτηγών, «σκραπατζίδικα» και γήπεδα paintball. «Δεν είναι δυνατόν να περιμένει το υπουργείο Εσωτερικών ότι με 3 ανθρώπους θα ελέγξουμε χιλιάδες επιχειρήσεις» λέει η κ. Δήμου. «Εχουμε πολύτιμη υποστήριξη από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος αλλά δεν αρκεί. Δεν είναι μόνο τα έσοδα που θα φέρουμε με την επιβολή προστίμων. Πρέπει να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται σε όλη τη Δυτική Αττική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT