Συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για το κλίμα

Συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για το κλίμα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Ενα χρόνο πριν από την κρίσιμη διεθνή διάσκεψη του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι ΗΠΑ και οι Κίνα, χώρες που από κοινού ευθύνονται για το 45% της παγκόσμιας εκπομπής ρύπων, συμφώνησαν σε μείωση των εκπομπών. Η σημασία της ανακοίνωσης έγκειται όχι τόσο στους ίδιους τους στόχους, που δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι, όσο στην επιλογή των δύο προέδρων, του Μπαράκ Ομπάμα και του Σι Τζινπίνγκ, να δεσμευθούν δημοσίως για την υλοποίησή τους.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι ρύποι που εκπέμπει θα σταματήσουν να αυξάνονται το 2030, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ώς το 2025 θα έχουν περιορίσει τους ρύπους κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Η Κίνα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων σε απόλυτο αριθμό, ενώ οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων κατά κεφαλήν. Η Κίνα δεσμεύθηκε επίσης ότι, το 2030, το 20% της ενέργειάς της δεν θα προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, αλλά από πυρηνική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν 10%.

«Πρόκειται για ελπιδοφόρα εξέλιξη», δήλωσε ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) Ρατζέντρα Πατσαουρί. «Είναι μια καλή αρχή και ελπίζω η διεθνής κοινότητα να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο και να εμβαθύνει». Ωστόσο ο Πατσαουρί επεσήμανε ότι όσα προβλέπονται από τη συμφωνία δεν ταυτίζονται με τα βήματα που οι επιστήμονες θεωρούν απαραίτητα προκειμένου να αποτραπούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ο στόχος που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για το 2025 μεταφράζεται σε μείωση των ρύπων κατά 16% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, την ώρα που οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ζητούν από τις βιομηχανικές χώρες μείωση 25% ώς 40% έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

«Η δέσμευση που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ ισοδυναμεί με το σύνολο δεσμεύσεων που έχουν ήδη γίνει», δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg News Energy Finance Ιθαν Ζίντλερ. «Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να βγει και να υποσχεθεί καινούργια πράγματα – ούτε καν με το σημερινό Κογκρέσο, πολύ περισσότερο με το Κογκρέσο που θα αναλάβει του χρόνου». Στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου η πλειοψηφία της Γερουσίας πέρασε στα χέρια των Ρεπουμπλικανών. Ο εν αναμονή πρόεδρος της Γερουσίας, Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, επέκρινε χθες τη συμφωνία που συνήψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Πεκίνο.

«Η συμφωνία μού προξένησε ιδιαίτερη θλίψη. Σύμφωνα με τη δική μου ανάγνωση, οι Κινέζοι δεν υποχρεούνται να κάνουν τίποτα απολύτως για τα επόμενα 16 χρόνια, την ώρα που αυτοί οι κανονισμοί για τον περιορισμό των ρύπων δημιουργούν ένα σωρό προβλήματα στη δική μου πολιτεία και σε άλλες». Ο ΜακΚόνελ, που εκλέγεται στο Κεντάκι, πολιτεία με πληθώρα ανθρακωρυχείων, είπε ότι οι νέοι κανονισμοί συνιστούν «ιδεολογικό πόλεμο κατά του άνθρακα» και ότι η προτεραιότητα του νέου Κογκρέσου θα είναι «να μειώσει το βάρος» των περιβαλλοντικών κανονισμών.

Η ημερομηνία του 2030 ως αποκορύφωση των κινεζικών εκπομπών ταυτίζεται με προβλέψεις κινεζικών ερευνητικών ινστιτούτων που προβλέπουν ότι η αστικοποίηση και οι βιομηχανικές εκπομπές θα φθάσουν στο απόγειό τους το 2025-2030.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή