Οι ιρανικοί υδροβιότοποι καταστρέφονται

Οι ιρανικοί υδροβιότοποι καταστρέφονται

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΑΜΠΟΛ, Ιράν. Οι εύφοροι υδροβιότοποι του Χαμούν στα σύνορα του Ιράν με το Αφγανιστάν υποστήριξαν στην αρχαιότητα προηγμένο πολιτισμό, όπου, σύμφωνα με τον θρύλο, γεννήθηκε ο Ζωροαστρισμός.

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, όμως, η περιοχή των 5.500 τετρ. χλμ. υπέστη περιβαλλοντική καταστροφή, με την ξηρασία να έχει εξαφανίσει το εύθραυστο οικοσύστημα.

Η κρατική κακοδιαχείριση, τα 15 χρόνια ανομβρίας και η κατασκευή φραγμάτων στο γειτονικό Αφγανιστάν θεωρούνται υπεύθυνα για την εξαφάνιση των υδάτων. Οι τοπικοί πληθυσμοί, εξαρτημένοι όπως ήταν από την αλιεία, την κτηνοτροφία και το κυνήγι, έχασαν την πηγή εισοδημάτων τους.

Η λειψυδρία απειλεί να καταστεί ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα του Ιράν. Ο σταδιακός περιορισμός των βροχοπτώσεων, η πληθυσμιακή πίεση, η εντατική βιομηχανοποίηση και η σπατάλη των υδάτων ενισχύουν το απειλητικό φαινόμενο. «74 σημαντικοί υδροβιότοποι στο Ιράν έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή», παραδέχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Μασουμέχ Εμπτεκάρ.

Την ίδια στιγμή, η ξηρασία στο Χαμούν απειλεί με διασυνοριακή ένταση, με την Τεχεράνη να κατηγορεί την Καμπούλ για παράνομη υδροληψία προς όφελος των αφγανικών καλλιεργειών στις επαρχίες Κανταχάρ, Χελμάν και Νιμρόζ.

Ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, μοιάζει να συνειδητοποιεί το πρόβλημα, έχοντας δηλώσει δημόσια πως οι υδάτινοι πόροι της χώρας και ειδικότερα η περιοχή του Χαμούν αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Σε μία απρόσμενη εξέλιξη, η ιρανική κυβέρνηση έχει ζητήσει βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για τη σωτηρία των υδροβιοτόπων.

Οι δυτικές κυρώσεις κατά του Ιράν, βέβαια, δημιουργούν σημαντικά προσκόμματα στην παροχή της βοήθειας αυτής, ενώ η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο έχει οξύνει τα χρηματοδοτικά προβλήματα της Τεχεράνης, καθιστώντας δυσχερή την πρόσληψη ειδικών από τη Δύση.

Για τους κατοίκους του Χαμούν, όμως, ίσως είναι πια πολύ αργά, καθώς η φτώχεια και η εξαφάνιση των φυσικών πόρων έχει διώξει τους νέους προς τις πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή