Στη δίνη ιστορικής ξηρασίας η πολιτεία της Καλιφόρνιας

Στη δίνη ιστορικής ξηρασίας η πολιτεία της Καλιφόρνιας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ντίσνεϊλαντ τα σιντριβάνια είναι φαντασμαγορικά, τα τρενάκια σκίζουν τα νερά, καταβρέχοντας τους επιβάτες τους, ενώ οι εκπληκτικοί κήποι χρειάζονται πολύ νερό για να παραμείνουν ανθισμένοι. Σήμερα, όμως, στην Καλιφόρνια της μεγάλης ξηρασίας, με τους περιορισμούς στην παροχή ύδατος, τα πράγματα είναι δύσκολα. Ηδη η ξηρασία αναπροσαρμόζει τις συνήθειες της τουριστικής βιομηχανίας της πολιτείας. Οι περιορισμοί της χρήσης του ύδατος από πολίτες, κυβερνητικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις προφανώς θα επηρεάσoυν τα διάφορα αξιοθέατα.

Η Ντίσνεϊλαντ θα γιορτάσει τα 60 έτη της. Ακόμα και σήμερα είναι ανάμεσα στα θεματικά πάρκα του κόσμου με τις περισσότερες επισκέψεις και μοιάζει να μην επηρεάζεται από την ξηρασία παρότι τα αξιοθέατα και τα παιχνίδια που έχουν σχέση με το νερό είναι πολλά. «Από το 1955, η εξοικονόμηση ύδατος αποτέλεσε έναν από τους βασικούς μας στόχους», εξηγεί η επικεφαλής δημοσίων σχέσεων Σούζι Μπράουν του Disneyland Resort και του Disney California Adventure. Μάλιστα, όπως λέει, τα κανάλια όμβριων υδάτων είναι αυτά που παρέχουν νερό σε κάποια από τα εκθέματα του πάρκου όπως είναι η Παραμυθοχώρα και οι «ποταμοί της Αμερικής». Το σύστημα άρδευσης των υπέροχων κήπων ρυθμίζεται με βάση τις καιρικές συνθήκες και υπάρχουν όλες οι δικλίδες ασφαλείας που διασφαλίζουν ότι δεν χάνεται ούτε μία σταγόνα νερό.

Την ίδια στιγμή, στο θέρετρο γκολφ του Πεμπλ Μπιτς στη βόρεια Καλιφόρνια, τα 454 δωμάτια είναι εξοπλισμένα με βρύσες χαμηλής ροής και οι ένοικοι μπορούν να επιλέξουν να μην αλλάζουν συχνά τα κλινοσκεπάσματά τους ενώ το πότισμα γίνεται με ανακυκλωμένο νερό.

Η τρομερή ξηρασία, όμως, γίνεται περισσότερο αισθητή στις κοινότητες που υποδέχονται τουρίστες, όπως είναι το νησί Καταλίνα, στα ανοικτά των ακτών της νότιας Καλιφόρνιας που ανήκει όμως στην κομητεία του Λος Αντζελες. Μια επίσκεψη στον ταμιευτήρα Τόμσον αποκαλύπτει αυτό που λίγοι επισκέπτες γνωρίζουν: ότι η στάθμη των υδάτων κατεβαίνει διαρκώς. Τον περασμένο Αύγουστο, οκτώ μήνες πριν από την ανακοίνωση των περιορισμών στη χρήση ύδατος, η Southern California Edison, η οποία παρέχει νερό, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό στην Καταλίνα, ειδοποίησε τους κατοίκους να περιορίσουν τη χρήση νερού κατά 25%. Η οικονομία του νησιού εξαρτάται πλήρως από τον τουρισμό.

Ο Τζιμ Λουτγιόχαν, πρόεδρος του Εμπορικού και Τουριστικού Επιμελητηρίου του νησιού, περιγράφει τα σχέδια για το μέλλον: Λιγότερες ημέρες πλυσίματος των κλινοσκεπασμάτων στα ξενοδοχεία ή αποστολή τους στην ηπειρωτική χώρα, κατάργηση κάποιων θεραπειών στα σπα, μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, πολλαπλασιασμός των μηνυμάτων για εξοικονόμηση ύδατος, κλεψύδρες στο λουτρό, εισαγωγή εμφιαλωμένου ύδατος, καθαρισμός των δρόμων με αλμυρό νερό, το οποίο θα χρησιμοποιείται και στις τουαλέτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή