Εκκληση Πάπα για τη σωτηρία του πλανήτη

Εκκληση Πάπα για τη σωτηρία του πλανήτη

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Τη λήψη δραστικών μέτρων ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος για τη σωτηρία του πλανήτη από την περιβαλλοντική καταστροφή, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να αφουγκρασθούν «την κραυγή αγωνίας της Γης και το κλάμα των φτωχών».

Στο πρώτο παπικό κείμενο για το περιβάλλον, ο Πάπας καλεί σε «αποφασιστική δράση, εδώ και τώρα», με στόχο την ανάσχεση της περιβαλλοντικής καταστροφής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, στηρίζοντας τους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αποτελεί έργο του ανθρώπου.

Στην εγκύκλιο «Laudato Si» (Ας είναι ευλογημένο), ο Φραγκίσκος προωθεί την αλλαγή τρόπου ζωής στις πλούσιες χώρες, οι οποίες έχουν βυθιστεί στη σπατάλη του καταναλωτισμού. Οι κάτοικοι των χωρών αυτών οφείλουν, επίσης, να αντιμετωπίσουν τις αντιλήψεις οι οποίες θέτουν το κέρδος ως προτεραιότητα πάνω από το κοινό καλό.

Παράλληλα, ο Πάπας καταφέρεται εναντίον των μεγάλων εταιρειών, καλώντας σε «μποϊκοτάζ ορισμένων προϊόντων», ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να αρχίσουν να σέβονται το περιβάλλον.

Η εγκύκλιος, η οποία είναι η πιο πολιτικοποιημένη και αιχμηρή των τελευταίων 50 ετών, έχει ήδη προκαλέσει την οργή συντηρητικών κύκλων, μεταξύ αυτών και υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίοι καταδίκασαν την εμπλοκή του Πάπα σε κοσμικά θέματα πολιτικής και επιστημών.

Επαινοι από επιστήμονες και ακτιβιστές

Η παπική παρέμβαση εξασφάλισε, ωστόσο, επαίνους από την επιστημονική κοινότητα και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές παγκοσμίως.

Η αγωνιώδης έκκληση του 78χρονου Φραγκίσκου, ο οποίος είναι ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας και φέρει το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου, προστάτη του περιβάλλοντος, μπορεί να δώσει το έναυσμα στα 1,2 δισ. ρωμαιοκαθολικούς πιστούς να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους περιβαλλοντικά υπεύθυνη στάση.

«Αδυνατούμε να δούμε ότι πολλοί ανάμεσά μας είναι βυθισμένοι σε απελπιστική και εξευτελιστική φτώχεια, χωρίς διέξοδο, ενώ άλλοι δεν γνωρίζουν τι να κάνουν με όσα έχουν, επιδεικνύοντας ματαιόδοξα τη δήθεν ανωτερότητά τους και απειλώντας τον πλανήτη με τον καταναλωτισμό τους», καταλήγει η εγκύκλιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή