Συνδετικός κρίκος το Ελ Νίνιο, με ισχυρή την παρουσία του φέτος

Συνδετικός κρίκος το Ελ Νίνιο, με ισχυρή την παρουσία του φέτος

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλημμύρες στη Βρετανία, ασυνήθιστη καλοκαιρία στις ΗΠΑ, καύσωνας και πυρκαγιές στην Αυστραλία. Ο σύνδεσμος μεταξύ αυτών των φαινομένων είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το φαινόμενο Ελ Νίνιο που ενισχύει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το Ελ Νίνιο εμφανίζεται ανά επτά ή οκτώ χρόνια και προκαλείται από τα ασυνήθιστα θερμά θαλάσσια ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού. Φέτος καταγράφεται ένα από τα ισχυρότερα Ελ Νίνιο, με αποτέλεσμα τις υψηλές θερμοκρασίες, τις βροχοπτώσεις και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν συνηθέστερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι τώρα, ωστόσο, δίσταζαν να συνδέσουν συγκεκριμένες θεομηνίες με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τώρα, όμως, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συνάδελφοί τους από την Ολλανδία επισημαίνουν ότι οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία οφείλονται μερικώς τουλάχιστον στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Σήμερα, τις συνέπειες του Ελ Νίνιο βιώνουν η Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Ινδονησία και η Παπούα – Νέα Γουινέα. Στη Λατινική Αμερική η μεγάλη ξηρασία των τελευταίων μηνών δημιούργησε την ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας για 3,5 εκατομμύρια κατοίκους της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαντόρ. Την ίδια στιγμή στην Αφρική οι καλλιέργειες σιτηρών σε Κένυα, Μαλάουι και Νότια Αφρική έχουν καταστραφεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ειρηνικού ευθύνονται και για τους τυφώνες. Μάλιστα, η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία υπολογίζει ότι μέσα στο 2015 σημειώθηκαν 18 τυφώνες ή ισχυρές καταιγίδες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από το 1971 έως σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή