Προς καταδίκη για την καρέτα καρέτα

Προς καταδίκη για την καρέτα καρέτα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Την καταδίκη της Ελλάδας για την πλημμελή προστασία της χελώνας καρέτα καρέτα στην Κυπαρισσία ζήτησε χθες η εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίου. Oπως υποστήριξε, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν παρέμβει αποτελεσματικά, επιτρέποντας μια σειρά από δραστηριότητες που επιδρούν αρνητικά στην περιοχή ωοτοκίας της χελώνας. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε μερικούς μήνες από σήμερα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε χθες το Ευρωδικαστήριο, η γενική εισαγγελέας Juliane Kokott κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές ότι:

1. Επέτρεψαν την κατασκευή κατοικιών στην περιοχή Αγιαννάκη, κατά το έτος 2010, όπως επίσης και τη χρήση άλλων κατοικιών από το έτος 2006.

2. Χορήγησαν το 2012 άδεια κατασκευής τριών εξοχικών κατοικιών κοντά στο Βουνάκι, στην περιοχή Θίνες Κυπαρισσίας, χωρίς προηγουμένως να εκτιμήσουν δεόντως το εν λόγω σχέδιο ως προς τις επιπτώσεις του στην περιοχή, λαμβανομένων υπ’ όψιν των στόχων διατηρήσεώς της.

3. Παρέλειψαν να περιορίσουν τη χρήση διαδρόμων κατά τρόπον ώστε να αποτρέψουν επιβλαβείς επιδράσεις στην περιοχή και σημαντικές ενοχλήσεις της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα κατά την αναπαραγωγή της, εγκρίνοντας ή και κατασκευάζοντας έναν δρόμο παράλληλο προς τη σιδηροδρομική γραμμή, ο οποίος συνδέει το Καλό Νερό με την Ελαία, και επιτρέποντας την ασφαλτόστρωση διαδρόμων.

4. Δεν απαγόρευσαν επαρκώς το ελεύθερο κάμπινγκ.

5. Παρέλειψαν να περιορίσουν επαρκώς τη λειτουργία παραλιακών μπαρ και την τοποθέτηση εξοπλισμού παραλίας και ξύλινων διαδρόμων στις παραλίες αναπαραγωγής.

6. Δεν θέσπισαν πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα στην περιοχή Θινών Κυπαρισσίας.

Η γενική εισαγγελέας, πάντως, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση: ανέφερε ότι ο πληθυσμός της καρέτα καρέτα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η Διεθνής Eνωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) να εντάξει τους πληθυσμούς των χελωνών της Μεσογείου το 2015 στην κατηγορία ελάχιστου κινδύνου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν συνεπάγεται τη χαλάρωση αλλά τη συνέχιση και επέκταση των μέτρων προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το προεδρικό διάταγμα που θα καθόριζε το πλαίσιο προστασίας του κόλπου της Κυπαρισσίας κατατέθηκε προ διετίας στο ΣτΕ για έλεγχο και επεστράφη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με πλήθος παρατηρήσεων, αλλά έκτοτε «αγνοείται».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT