Το αρκουδάκι Παν Παν «έφυγε» 100 χρόνων

Το αρκουδάκι Παν Παν «έφυγε» 100 χρόνων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γηραιότερο αρσενικό αρκουδάκι πάντα, ένας θαυμάσιος πατέρας με περισσότερα από 130 παιδιά, δηλαδή το 25% όλων των πάντα που έχουν αναπαραχθεί εν αιχμαλωσία, άφησε την τελευταία του πνοή στη σεβαστή ηλικία των 31 ετών, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπαθητικά αρκουδάκια αναπαράγονται με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς και αυτό συμβάλλει, μαζί με άλλους παράγοντες, στο να κινδυνεύουν με αφανισμό, κατάσταση την οποία αναγνωρίζει και η Διεθνής Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (ΙUCN) που χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση των πάντα ως ευάλωτη και τα έχει τοποθετήσει στην «κόκκινη λίστα» με τα είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό.

Ωστόσο, ο Παν Παν, το όνομα του οποίου στην κινεζική γλώσσα σημαίνει «ελπίδα», ήταν ένας καταπληκτικός πατέρας που έγραψε ιστορία με τα πολλά παιδιά που απέκτησε στο πέρασμα του χρόνου, παιδιά που με τη σειρά τους απέκτησαν τα δικά τους παιδιά ενισχύοντας έτσι τις ελπίδες για την επιβίωση των πάντα. Mάλιστα ο Παν Παν, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, ήταν γνωστός και ως «ο παππούς Πάντα».

Ανακοινώνοντας τον θάνατο του Παν Παν, το Κέντρο Διατήρησης και Ερευνας των Γιγαντιαίων Πάντα της Κίνας αποκάλεσε την είδηση «σπαραξικάρδια» και αναφέρθηκε εκτενώς στον «θαυμάσιο πατέρα» που τα τελευταία χρόνια έπασχε από καρκίνο.

«Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου η κατάσταση της υγείας του Παν Παν επιδεινώθηκε, το ζώο έχανε τις αισθήσεις του κατά καιρούς, απώλεσε την κινητικότητά του αλλά και την όρεξη για φαγητό», αναφέρει η σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τελικά ο Παν Παν απεβίωσε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν τα ειδικευμένα σωστικά συνεργεία, προσπάθειες που τελικά δεν απέδωσαν τίποτα. Ελπίζουμε ότι στον παράδεισο δεν θα υποφέρει άλλο».

Ο Παν Παν είχε γεννηθεί εν ελευθερία στην ύπαιθρο της βορειοδυτικής επαρχίας του Σετσουάν το 1985, αλλά από την ηλικία των μερικών μηνών ζούσε στην αιχμαλωσία.

«Ο Παν Παν, σε ανθρώπινα χρόνια, ήταν εκατό ετών», λέει φανερά στεναχωρημένος ο Ταν Τσενγκμπίν, ο άνθρωπος που φρόντιζε το ηλικιωμένο ζώο στο ειδικό κέντρο στην επαρχία του Σετσουάν όπως αναμετέδωσε το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Συνήθως, οι αρκούδες πάντα που ζουν ελεύθερες στη φύση έχουν προσδόκιμο ζωής που δεν υπερβαίνει τα είκοσι χρόνια, αλλά αυτές που ζουν σε αιχμαλωσία, λόγω των λιγότερων κινδύνων που αντιμετωπίζουν αλλά και των βελτιωμένων συνθηκών ζωής, ζουν περισσότερα χρόνια.

Σήμερα το πιο ηλικιωμένο πάντα που βρίσκεται εν ζωή ονομάζεται Μπάζι και είναι ένα θηλυκό αρκουδάκι 36 ετών, όπως ανέφερε το πρακτορείο Νέα Κίνα, ενώ το πιο ηλικιωμένο πάντα του Χονγκ Κονγκ, η Ζια Ζια, απεβίωσε έπειτα από ευθανασία τον Οκτώβριο.

Οι αρκούδες πάντα, αξίζει να σημειωθεί, αποτελούν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος ένα σύμβολο για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να διασωθούν είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί και ο κίνδυνος για την επιβίωση που αντιμετωπίζουν δεν είναι τόσο άμεσος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν πρόσφατα, εν ελευθερία ζει ένας πληθυσμός 1.864 ενηλίκων αρκούδων πάντα, πληθυσμός ο οποίος φαίνεται ότι έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον ένα έκτο μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πληθώρα πρωτοβουλιών όπως η σύσταση προστατευόμενων καταφυγίων και τοποθεσιών, η φύτευση δασών μπαμπού, της αγαπημένης τροφής των συμπαθών ζώων, τα βοηθήματα προς τους γεωργούς των περιοχών όπου ζουν ελεύθερα τα αρκουδάκια πάντα αλλά και διάφορα ιδιωτικά προγράμματα προστασίας έχουν βοηθήσει στη σχετική άνθηση του πληθυσμού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή