ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα ότι δεν έχει αναχαιτίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Β. Κορέας

Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα ότι δεν έχει αναχαιτίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Β. Κορέας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα την Κίνα ότι έκανε «πολύ λίγα» προκειμένου να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας, μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ο οποίος είπε πως η στρατιωτική επιλογή δεν αποκλείεται.

«Η Βόρεια Κορέα συμπεριφέρεται πολύ άσχημα. “Ξεγελούν” τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια. Η Κίνα έχει κάνει λίγα για να βοηθήσει!» ανέφερε σε ένα τουίτ ο Τραμπ.

Μερικές ημέρες μετά τη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων την οποία παρουσίασε η Πιονγκγιάνγκ ως άσκηση που είχε στόχο τις αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον, που περιοδεύει στην Ασία, δήλωσε πως η λεγόμενη πολιτική «στρατηγικής υπομονής» έχει τελειώσει.

«Θα διερευνήσουμε ένα νέο φάσμα διπλωματικών, οικονομικών μέτρων και μέτρων ασφαλείας. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», είπε.

Ο Τίλερσον αναμένεται το Σάββατο (αύριο) στην Κίνα, που είναι ο κυριότερος διπλωματικός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Το Πεκίνο ανησυχεί όπως και η Ουάσινγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα του γείτονά της, αλλά εκτιμά πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παίξει κάποιο ρόλο στην κλιμάκωση των εντάσεων.

Η κατάσταση περιπλέκεται από την ανάπτυξη στη Νότια Κορέα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας Thaad. Η Σεούλ όπως και η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι οι βλέψεις της είναι καθαρά αμυντικές, αλλά το Πεκίνο θεωρεί πως το αντιπυραυλικό σύστημα Thaad και το ισχυρό ραντάρ του μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των δικών του πυραυλικών συστημάτων.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)