ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαμάχη για τα πλαστικά σε καλλυντικά

Διαμάχη για τα πλαστικά σε καλλυντικά

Πίεση για πλήρη απαγόρευση των πλαστικών στα προϊόντα περιποίησης σώματος και στα καλλυντικά ασκεί η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace στη γερμανική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι μικροπλαστικά που περιλαμβάνονται σε πάσης φύσεως κρέμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα και καλλυντικά καταλήγουν στις θάλασσες και επιβαρύνουν την τροφική αλυσίδα.

Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι στο μπάνιο τους δεν είναι μόνον τα δοχεία και τα μπουκάλια από πλαστικό, αλλά και εν μέρει το περιεχόμενό τους.

Ακραίο παράδειγμα είναι τα προϊόντα πίλινγκ, στα οποία περιλαμβάνονται 11 εκατομμύρια μόρια πλαστικού ανά σωληνάριο. Ολες οι μάρκες καλλυντικών, πλην των φυσικών, αναμειγνύουν στα προϊόντα τους πλαστικά όπως νάιλον, σιλικόνες, ακόμη και τεφλόν, προκειμένου να τους προσδώσουν τις επιθυμητές ιδιότητες. «Κανένας από τους μεγάλους του κλάδου (Beiersdorf, L’ Oreal, Procter & Gamble, Henkel, Dm, Rossmann, Johnson & Johnson) δεν έχει βγάλει από τα προϊόντα του τις ουσίες αυτές», ανέφερε ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel. Ακόμη και σε προϊόντα του Body Shop ανίχνευσε η Greenpeace μικροπλαστικά.

Τα μικροπλαστικά αναγράφονται στους καταλόγους συστατικών, αλλά ελάχιστοι καταναλωτές υποψιάζονται τι κρύβεται πίσω από ονόματα όπως Cyclomethicone, Polyquaternium-16, Dimethiconol ή Methacrylate Copolymer. Σύμφωνα με την Greenpeace, η λύση της αυτορρύθμισης του κλάδου έχει αποδώσει πολύ περιορισμένα αποτελέσματα, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στα προϊόντα πίλινγκ. Η οργάνωση συνιστά μεν στους καταναλωτές να προτιμούν φυσικά καλλυντικά («τα πλαστικά δεν έχουν καμία δουλειά στα προϊόντα περιποίησης», σημειώνει), αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά εναντίον των εταιρειών.

«Αν αυτές οι ουσίες είναι όντως τόσο επικίνδυνες για το περιβάλλον, μπορεί να στοιχειοθετείται το αδίκημα της ρύπανσης των υδάτων», είπε στο περιοδικό ο καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου Μάρτιν Χέγκερ.

Απάντηση

Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι οι εγκαταστάσεις καθαρισμού λυμάτων συγκρατούν τα μικροπλαστικά και επομένως αυτά δεν καταλήγουν στο περιβάλλον. Η Greenpeace αντιτείνει ότι πολλά από τα μόρια αυτά είναι πολύ μικρά για να συγκρατηθούν από τα φίλτρα, ενώ ακόμη και αν συγκρατηθούν και καταλήξουν στη λάσπη που παράγεται από τις εγκαταστάσεις καθαρισμού, πάλι επιστρέφουν στο περιβάλλον, αφού η λάσπη αυτή χρησιμοποιείται ως λίπασμα.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι τα μόρια πλαστικού δεν βλάπτουν το περιβάλλον. «Δεν έχουμε επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα πολυμερή που χρησιμοποιούμε βλάπτουν τα οικοσυστήματα», ανακοίνωσε η εταιρεία Beiersdorf. «Δεν έχουμε δει επιδράσεις ούτε στους ανθρώπους ούτε σε άλλους έμβιους οργανισμούς», σημείωσε από την πλευρά της η Henkel.

Το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα.

Η παρουσία μικροπλαστικών στην τροφική αλυσίδα των θαλασσών δεν αμφισβητείται. Αυτό που υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace και αρνούνται οι εταιρείες είναι ότι τα μικροπλαστικά στις θάλασσες δεν προέρχονται μόνον από τον πολυμερισμό μπουκαλιών και άλλων πλαστικών αντικειμένων, αλλά ότι και τα «ψιλά γράμματα» των συσκευασιών επίσης καταλήγουν στη θάλασσα και εμμέσως στο πιάτο μας.