ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η τήξη του χιονιού αλλοιώνει την τοπογραφία των Αλπεων

i-tixi-toy-chionioy-alloionei-tin-topografia-ton-alpeon-2221188

ΡΩΜΗ. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μέχρι να δημιουργηθούν οι Αλπεις. Ο ορεινός όγκος εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 44 εκατομμύρια χρόνια, όταν η μεγάλη αφρικανική πλάκα άρχισε να κινείται προς βορρά, σπάζοντας και πετώντας προς τα πάνω την ευρωπαϊκή πλάκα. Οι νεογέννητες κορυφές δεν σταμάτησαν να μεγαλώνουν μέχρι πριν από εννιά εκατομμύρια χρόνια και χρειάστηκαν άλλα τόσα προτού εγκατασταθούν εκεί οι χαρακτηριστικοί παγετώνες και τα χιόνια.

Οι άνθρωποι χρειάστηκαν λιγότερο από ένα αιώνα για να τα κάνουν όλα χάλια. Τα πράσινο και το καφέ έχουν αντικαταστήσει το λευκό, καθώς η κλιματική αλλαγή φτάνει όλο σε μεγαλύτερο ύψος.

Από το 1960 έως το 2017, η περίοδος αλπικού χιονιού συρρικνώθηκε κατά 38 ημέρες, αρχίζει 12 ημέρες αργότερα και τελειώνει 28 ημέρες νωρίτερα από το κανονικό. Η Ευρώπη βίωσε τον θερμότερο χειμώνα της κατά την περίοδο 2015-2016 και η κάλυψη του χιονιού στις νότιες γαλλικές Αλπεις έφτασε μόλις στο 20% του τυπικού της βάθους.

Ο περασμένος Δεκέμβριος ήταν ο πιο ξηρός μήνας από την αρχή της τήρησης των αρχείων και οι νιφάδες χιονιού που έπεσαν δεν έμειναν πολύ στον τόπο τους. Η γραμμή του χιονιού εκεί, δηλαδή στην πλαγιά που είναι αρκετά ψηλά και αρκετά κρύα για να παραμείνει το χιόνι, βρίσκεται στα 1.188,78 μέτρα, που είναι ιστορικό υψηλό για κάποιες περιοχές. Αλλά τα χειρότερα έπονται, καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η τήξη των πάγων θα συμβαίνει από τις 3.000 μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Πλήγμα στις επιχειρήσεις

Ολα αυτά προκαλούν το χάος, όχι μόνο στην αλπική ομορφιά αλλά και στις επιχειρήσεις, κυρίως στα σημεία όπου κάνουν σκι. Παγκοσμίως η βιομηχανία του σκι γεννά περίπου 70 δισ.δολάρια τον χρόνο και το 44% των ανθρώπων που κάνει σκι καταλήγει στις Αλπεις. Η αλπική κουλτούρα και η οικονομία θα καταστραφούν χωρίς το χιόνι.

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και η τήξη των αλπικών παγετώνων υποχρεώνουν έτσι τους χιονοδρομικούς σταθμούς της ευρωπαϊκής οροσειράς να καταφύγουν στην κατασκευή χιονιού μέσω ειδικών μηχανημάτων.

Η εξαφάνιση των χιονιών από τους Δολομίτες, τα ιταλικά αλπικά όρη, έχει οδηγήσει σε ολοένα και πιο συχνή χρήση των συσκευών κατασκευής χιονιού. «Οι πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου ήταν αδιανόητα ζεστές. Οι επισκέπτες έφθαναν εδώ και έκαναν ηλιοθεραπεία, καθώς η θερμοκρασία έφθανε τους 18 βαθμούς Κελσίου και αυτό σε υψόμετρο 2.100 μέτρων», λέει ο Ιταλός φωτογράφος Μάρκο Ζορζανέλο, που κατέγραψε τη σταδιακή εξαφάνιση του χιονιού από την ιταλική οροσειρά.