Σε επίπεδα-ρεκόρ τα επιβλαβή αέρια το 2017

Σε επίπεδα-ρεκόρ τα επιβλαβή αέρια το 2017

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στο οποίο οφείλεται η υπερθέρμανση του πλανήτη, έφθασαν σε νέα επίπεδα-ρεκόρ στην ατμόσφαιρα της Γης το 2017, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, που ζητεί τη λήψη επειγόντως μέτρων για την ανατροπή της τάσης. «Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα. Εάν δεν μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν αναπότρεπτες και όλο και πιο καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή στη Γη», δήλωσε ο Πέτερι Τάλας, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, οι συγκεντρώσεις των τριών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του μεθανίου (CH4) και του υποξειδίου του αζώτου (N2O), αυξήθηκαν περαιτέρω το περασμένο έτος, για να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ σε παγκόσμια κλίμακα.

Και «τίποτε δεν παραπέμπει σε ανατροπή αυτής της τάσης, που αποτελεί ωστόσο καθοριστικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, της οξίνισης των ωκεανών και της αύξησης του αριθμού και της έντασης των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων», προειδοποιεί η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κρατούν μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου στην ατμόσφαιρα, η οποία, κατά συνέπεια, υπερθερμαίνεται. Οι συνέπειες του φαινομένου έχουν αυξηθεί κατά 41% από το 1990. Και το διοξείδιο του άνθρακα είναι ο κύριος υπεύθυνος του φαινομένου αυτού.

Οι ειδικοί έχουν επίσης διαπιστώσει για το 2017 μία απρόσμενη επιστροφή στην ατμόσφαιρα ενός αερίου που αποτελεί ισχυρό παράγοντα του φαινομένου του θερμοκηπίου που μειώνει τα επίπεδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, του τριχλωροφθορομεθανίου (CFC-11), η παραγωγή του οποίου περιορίζεται βάσει διεθνούς συμφωνίας (Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ) με στόχο την προστασία του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

Η κλιματική αλλαγή είναι μία πολύ ζοφερή πραγματικότητα, η οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσει και στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκονται τα νησιωτικά κράτη που κινδυνεύουν να αφανιστούν εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων. Ενα από αυτά, το Βανουάτου αποφάσισε να αντιδράσει και να μηνύσει τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, όπως εξάλλου και τα βιομηχανικώς ανεπτυγμένα κράτη, που τις χρησιμοποιούν για τον ρόλο τους στη δημιουργία καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του νησιού που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μιλώντας στην εικονική διάσκεψη κορυφής του φόρουμ των κλιματικώς ευάλωτων, ο Ραλφ Ρεγκενβάνου δήλωσε ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές πρώτα αλλά και με σκληρότερο τρόπο από αυτούς που δεν έχουν καμία ευθύνη για την κλιματική αλλαγή. «Το Βανουάτου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής και παρ’ όλα αυτά ωφεληθήκαμε λιγότερο από την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων που την προκάλεσε», δήλωσε ο Ρεγκενβάνου. «Η κυβέρνησή μου αναζητεί μεθόδους να χρησιμοποιήσει το νομικό σύστημα προκειμένου να μετακυλίσει το κόστος της κλιματικής προστασίας πίσω στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, στους οικονομικούς οργανισμούς και στις κυβερνήσεις που δραστικά δημιούργησαν αυτή την απειλή για τη χώρα μου», κατέληξε ο Ρεγκενβάνου.