Η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει το τέλος των πολιτισμών

Η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει το τέλος των πολιτισμών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο γνωστός Βρετανός κινηματογραφιστής, προειδοποίησε ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει την κατάρρευση των πολιτισμών, αν οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν καταφέρουν να θέσουν την παγκόσμια κοινότητα στον δρόμο των χαμηλών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο 92χρονος επελέγη να αντιπροσωπεύσει τους λαούς του κόσμου και να μιλήσει προς τους συνέδρους κατά την προχθεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Η διάσκεψη που, έχει διάρκεια δύο εβδομάδων, συγκέντρωσε αντιπροσώπους από περισσότερα από 200 κράτη προκειμένου να συζητήσουν την πρόοδο –ή την έλλειψή της– στις δεσμεύσεις που έλαβαν ως μέρος της συμφωνίας του Παρισιού το 2015.

«Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας που είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μεγαλύτερη απειλή των τελευταίων χιλιάδων ετών είναι η κλιματική αλλαγή», τόνισε ο Ατένμπορο στους συνέδρους. «Αν δεν λάβουμε άμεση δράση, η κατάρρευση των πολιτισμών μας και ο αφανισμός μεγάλου τμήματος του φυσικού κόσμου βρίσκονται στον ορίζοντα».

Η ομιλία του Ατένμπορο βασίστηκε σε μηνύματα από όλον τον κόσμο που μεταφέρουν ένα αίσθημα απογοήτευσης για την προφανή παγκόσμια αδράνεια μπροστά στην απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων συμφωνεί ότι η κλιματική αλλαγή συντελείται στις ημέρες μας. Κάποιοι σκληροπυρηνικοί αρνητές, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ματαίωσαν τις παγκόσμιες προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η κρίση και απώλεσαν πολύτιμο χρόνο και πόρους που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες γίνονται όλο και συχνότερες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα. Τα τελευταία είκοσι θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί συνέβησαν εντός των τελευταίων 22 ετών, ενώ οι τέσσερις θερμότερες χρονιές καταγράφηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η κλιματική δράση πρέπει να πενταπλασιαστεί προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Πέρα από αυτό το όριο η ανθρωπότητα θα βιώσει μεγαλύτερο κίνδυνο ξηρασίας, πλημμυρών, ακραίας ζέστης και φτώχειας. Τα σημερινά επίπεδα των παγκόσμιων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνάδουν με υπερθέρμανση από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Παρά τις αδιαμφισβήτητες ενδείξεις, ο κόσμος «δεν πηγαίνει καθόλου προς την ορθή κατεύθυνση» προκειμένου να περιορίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε χθες ο ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή επισημαίνεται ότι η χαλιναγώγηση της κλιματικής αλλαγής θα έχει τεράστια οφέλη για την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε ότι η πλήρωση των όρων του 2015 στο Παρίσι θα σώσει ένα εκατομμύριο ζωές μέχρι το 2050.