ΥΓΕΙΑ

Πολλοί κίνδυνοι από το κάπνισμα στην κύηση

Πολλοί κίνδυνοι από το κάπνισμα στην κύηση

Οι καπνίστριες που κόβουν το τσιγάρο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης κινδυνεύουν λιγότερο να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, γέννησης μωρού με πολύ μικρό βάρος, θνησιγένειας και αναπτυξιακών καθυστερήσεων. Το ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν στην αρχή της εγκυμοσύνης μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ενώ σταθερό έχει μείνει μετά το 2010 το ποσοστό των καπνιστριών που κόβουν το τσιγάρο στη διάρκεια της κύησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σαμίρ Σονέτζι της Ιατρικής Σχολής του Kολεγίου Ντάρτμουθ του Νιου Χαμσάιρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 25 εκατομμύρια εγκύους που γέννησαν μεταξύ 2011-2017, σε σχέση με το αν και πόσο κάπνιζαν τρεις μήνες προτού μείνουν έγκυοι, καθώς και σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Διαπιστώθηκε ότι η διακοπή του καπνίσματος όχι μόνο πριν από την εγκυμοσύνη, αλλά και στη διάρκειά της, σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Οσο πιο έγκαιρα η έγκυος έκοβε το κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση του κινδύνου (έως 20% για όσες σταματούσαν το κάπνισμα στην αρχή της κύησης). Ομως, σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο μία γυναίκα στις τέσσερις (περίπου το 25%), που κάπνιζε προτού μείνει έγκυος, μπορεί να το κόψει τελείως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μάλιστα οι μισές (50%) που συνεχίζουν να καπνίζουν, παρόλο που έχουν μείνει έγκυοι, το κάνουν με μεγάλη συχνότητα (περισσότερα από δέκα τσιγάρα την ημέρα).

«Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που γεννάει στρες. Οι γυναίκες που κάπνιζαν προτού μείνουν έγκυοι συνεχίζουν να καπνίζουν για να μετριάσουν αυτό το στρες», δήλωσε ο Σονέτζι, κάτι που όμως, όπως είπε, αυξάνει τους κινδύνους για το μωρό τους.

Η μελέτη δείχνει ότι η διακοπή του τσιγάρου κατά την εγκυμοσύνη έχει οφέλη ακόμη και για τις «βαριές» καπνίστριες, που καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο την ημέρα.