Μύθος τελικά ότι ο αστικός τρόπος ζωής μάς παχαίνει

Μύθος τελικά ότι ο αστικός τρόπος ζωής μάς παχαίνει

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδημία της παχυσαρκίας, που επιδεινώνεται συνεχώς κατά τα τελευταία 30 χρόνια, οφείλεται ολοένα περισσότερο στα παραπανίσια κιλά που παίρνουν οι πληθυσμοί στην ύπαιθρο παρά στις πόλεις. Αυτό είναι το απρόσμενο συμπέρασμα νέας διεθνούς μελέτης που έρχεται να αμφισβητήσει την κυρίαρχη αντίληψη πως η παχυσαρκία συνδέεται κατά βάση με τον τρόπο ζωής στην πόλη και την αστικοποίηση, επειδή κυρίως στα αστικά κέντρα είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε άφθονη –και συχνά ανθυγιεινή– τροφή.

Η νέα ολοκληρωμένη μελέτη κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: ότι περισσότερο ευθύνεται η ύπαιθρος παρά η πόλη για την παχυσαρκία, κάτι που αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις πολιτικές δημόσιας υγείας. Οι 1.000 και πλέον ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Mατζίντ Εντζατι της Ιατρικής Σχολής του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, ανέλυσαν 2.009 έρευνες που αφορούσαν συνολικά πάνω από 112 εκατομμύρια ενηλίκους, καταγράφοντας τις διαχρονικές αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε 200 χώρες μεταξύ 1985 και 2017.

Οπως διαπιστώθηκε, ο ΔΜΣ αυξάνεται στις αγροτικές περιοχές της υπαίθρου με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στις πόλεις. Μεταξύ 1985 και 2017, σύμφωνα με τη μελέτη, ο ΔΜΣ στις περιοχές της υπαίθρου παγκοσμίως αυξήθηκε κατά μέσον όρο κατά 2,1 (κιλά ανά τετράγωνο του ύψους) και στα δύο φύλα, ενώ στις πόλεις η αντίστοιχη αύξηση ήταν 1,3 για τις γυναίκες και 1,6 για τους άνδρες αντιστοίχως. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι πλέον η σύγχρονη ανθυγιεινή διατροφή έχει επεκταθεί και στην ύπαιθρο, ενώ η μηχανική γεωργία, η συχνότερη χρήση οχημάτων, χάρη στα καλύτερα πλέον οδικά δίκτυα, και γενικότερα η αναβάθμιση των υποδομών έχουν σταδιακά κάνει τη ζωή της υπαίθρου να πλησιάζει σε εκείνη των πόλεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή