ΥΓΕΙΑ

Εξέταση ούρων για καρκίνο του προστάτη

Εξέταση ούρων για καρκίνο του προστάτη

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια νέα εξέταση ούρων η οποία μπορεί να διαγνώσει τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη και να προβλέψει –έως πέντε χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις υπάρχουσες κλινικές μεθόδους– ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν εντατική αντικαρκινική θεραπεία. Το πειραματικό τεστ, με την ονομασία PUR (Prostate Urine Test), εντοπίζει επίσης τους άνδρες εκείνους που έχουν έως οκτώ φορές λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν θεραπεία μέσα στην επόμενη πενταετία από τη διάγνωση του καρκίνου. Ετσι, οι ειδικοί ευελπιστούν ότι η νέα εξέταση θα βοηθήσει πολλούς άνδρες που παρουσιάζουν προβλήματα με τον προστάτη τους, να αποφύγουν στο μέλλον τις μη αναγκαίες αρχικές βιοψίες.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες. Συνήθως εξελίσσεται αργά και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν κρίνεται απαραίτητη κάποια θεραπεία. Ωστόσο οι γιατροί δυσκολεύονται να προβλέψουν ποιοι όγκοι θα γίνουν επιθετικοί, με συνέπεια σε πολλούς άνδρες να είναι επίσης δύσκολη η απόφαση για το αν θα πρέπει να κάνουν δραστική θεραπεία (π.χ. προστατεκτομή). Τα συνηθέστερα τεστ σήμερα είναι η εξέταση αίματος για PSA, η δακτυλική εξέταση, η μαγνητική τομογραφία και η βιοψία του προστάτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σι Κόνελ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς, ανέπτυξαν το νέο τεστ χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη (τεχνική μηχανικής μάθησης) για να μελετήσουν γενετικώς τα δείγματα ούρων από 537 άνδρες. Αναλύοντας την έκφραση 167 γονιδίων στα ούρα, ανακάλυψαν έναν αλγόριθμο που μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και το πόσο επιθετικός μπορεί να γίνει.

«Ο καρκίνος του προστάτη είναι συχνότερα μια πάθηση με την οποία πεθαίνουν –και όχι από την οποία πεθαίνουν– οι άνδρες. Δυστυχώς σήμερα δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε ποιοι άνδρες διαγνωσμένοι με καρκίνο προστάτη θα χρειαστούν ριζική θεραπεία και ποιοι όχι», δήλωσε ο Κόνελ. «Εως το 75% των ανδρών με αυξημένο επίπεδο PSA έχει αρνητική βιοψία για καρκίνο του προστάτη. Από την άλλη, το 15% όσων δεν έχουν αυξημένο PSA καταλήγει τελικά με καρκίνο του προστάτη και, από αυτούς τους καρκίνους, ένα 15% είναι επιθετικοί. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε πρόσθετες, πιο ακριβείς εξετάσεις», πρόσθεσε.