Την καρδιοπάθεια «ευνοεί» η πρόωρη εμμηνόπαυση

Την καρδιοπάθεια «ευνοεί» η πρόωρη εμμηνόπαυση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η εμμηνόπαυση εμφανίζεται σε σχετικά νεαρή ηλικία, σε  γυναίκες που δεν έχουν κλείσει τα 40 χρόνια, εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια έρευνα, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης, που θα διοργανωθεί στη Φιλαδέλφεια από 16 έως 18 Νοεμβρίου.

Ο Μάικλ Χόνιγκμπεργκ, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη, και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, επισήμανε ότι είναι κομβικής σημασίας το να γνωρίζει ο γιατρός το ιστορικό εμμηνόπαυσης κάθε γυναίκας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν είναι πρόωρη (πριν από τα 40), καθώς αυτό του επιτρέπει να αξιολογήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.  Για τη συγκεκριμένη έρευνα, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από την τράπεζα γενετικών δεδομένων UK Biobank και εξέτασαν 144.000 γυναίκες με εμμηνόπαυση (μέση ηλικία τα 60 έτη), συμπεριλαμβανομένων 4.900 για τις οποίες η διαδικασία της εμμηνόπαυσης υπήρξε φυσιολογική μεν, αλλά πριν από την ηλικία των 40, και περίπου 640 που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν από τα 40, ύστερα από χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών τους. Οι συμμετέχουσες κατέστησαν αντικείμενο παρακολούθησης για τους ερευνητές επί περίπου επτά χρόνια.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι γυναίκες που είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν δείκτες που σχετίζονται με προβληματική καρδιακή λειτουργία (υπέρταση, υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, διαβήτης τύπου 2). Ακόμη και όσες δεν εμφάνιζαν αυτούς τους δείκτες, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, στένωσης αορτικής βαλβίδας, κολπικής μαρμαρυγής και θρόμβων αίματος στα πόδια ή στους πνεύμονες. Επιπροσθέτως, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοαγγειακών νόσων ήταν μεγαλύτερος για όσες γυναίκες είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω χειρουργικής επέμβασης στην οποία είχαν υποβληθεί, συγκριτικά με εκείνες που είχαν βιώσει με φυσικό τρόπο τη διαδικασία. Η χρήση ορμονών για την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης δεν μετέβαλλε τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι συγκεκριμένες γυναίκες. Οσες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση πριν από τα 50 διέτρεχαν επίσης σχετικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Γενικότερα, ο κίνδυνος φάνηκε να ακολουθεί μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση: σε όσο μικρότερη ηλικία είχε εμφανιστεί η εμμηνόπαυση, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος καρδιαγγειακών ασθενειών – ο οποίος, μάλιστα, παραμένει αυξημένος ακόμη και επί δεκαετίες μετά την εμμηνόπαυση.

Ο Χόνιγκμπεργκ τόνισε ότι η τήρηση ενός υγιούς προγράμματος διατροφής και η τακτική σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντικά για γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης συνιστούν στους ειδικούς να λαμβάνουν υπόψη τους το ιστορικό εμμηνόπαυσης όποτε πρόκειται να συνταγογραφήσουν στατίνες σε γυναίκες μέσης ηλικίας, που δεν έχουν υποστεί κάποιου είδους καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή