Κίνδυνος για εγκύους οι διατροφικές διαταραχές

Κίνδυνος για εγκύους οι διατροφικές διαταραχές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έγκυοι με διατροφικές διαταραχές πρέπει να κάνουν περισσότερες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska. Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry, αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά μητέρων με διατροφικές διαταραχές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα και με μειωμένη περίμετρο κεφαλής.

Οι διατροφικές διαταραχές πλήττουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και ιδιαίτερα γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης. Οι μελετητές επιχείρησαν να διερευνήσουν το σύνολο του 1,2 εκατ. γυναικών που γέννησαν στη Σουηδία μεταξύ 2003 και 2014, από τις οποίες περίπου 2.800 είχαν ανορεξία, 1.400 βουλιμία και 3.400 κάποια μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (ΜΠΑ) διατροφική διαταραχή. Επίσης, έλαβαν υπόψη τους αν η διατροφική διαταραχή ήταν παρελθούσα ή ενεργή.  Διαπιστώθηκε ότι όλα τα είδη διατροφικών διαταραχών αύξαναν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μικροκεφαλίας και υπερέμεσης (ένας σοβαρός τύπος ναυτίας και εμετού που προσβάλλει τις μητέρες). Παράλληλα, ο κίνδυνος αναιμίας ήταν δύο φορές υψηλότερος για τις γυναίκες με ανορεξία ή ΜΠΑ διατροφική διαταραχή, συγκριτικά με τις μητέρες που δεν έπασχαν από διατροφικές διαταραχές. Η ενεργή ανορεξία σχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο προγεννητικής αιμορραγίας. Ο κίνδυνος αυξανόταν όταν η ασθένεια ήταν ενεργή, ωστόσο οι γυναίκες που δεν «θεραπεύθηκαν» από μια διατροφική διαταραχή που είχε εμφανιστεί περισσότερο από έναν χρόνο πριν από τη σύλληψη, διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με τέτοιου τύπου διαταραχή.

Πιο συχνές εξετάσεις

Οι έγκυοι με διατροφικές διαταραχές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά τις επιπλοκές. «Από κλινικής απόψεως, αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες και πιο συχνές εξετάσεις», εξηγεί η Αγκελα Μάντελ, ερευνήτρια στο τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska, επικεφαλής ιατρός Μαιευτικής και Γυναικολογίας, και μία εκ των συντακτών της μελέτης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτές τις συσχετίσεις. Μια ανεπαρκής διατροφή, με τις συνεπακόλουθες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, εμποδίζει την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε γυναίκες με ανορεξία και βουλιμία και έχει προηγουμένως συσχετιστεί με μικροκεφαλία. Τόσο το άγχος όσο και ορισμένες διατροφικές ελλείψεις έχουν συσχετιστεί με πρόωρες γέννες. Οι ανεπάρκειες των βιταμινών και των μετάλλων έχουν επίσης συσχετιστεί με αποκόλληση του πλακούντα, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή