ΥΓΕΙΑ

Το επιπλέον λίπος της γλώσσας συνδέεται με την αποφρακτική υπνική άνοια

gkat_11_1101_page_1_image_0004

Μια διαταραχή του ύπνου, με τους ασθενείς να πασχίζουν να πάρουν ανάσα, πιθανώς, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, να συνδέεται με την ποσότητα λίπους που διαθέτουν στη γλώσσα τους. Οταν οι πάσχοντες από υπνική άπνοια χάσουν βάρος, η σαφής βελτίωση της κατάστασής τους  οφείλεται κυρίως στην απώλεια του λίπους από τη γλώσσα τους. Μεγαλύτερες  και πιο λιπώδεις γλώσσες διαθέτουν συνήθως οι παχύσαρκοι.

Ερευνητές της ιατρικής σχολής Πέρελμαν,  στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, που προχώρησε στη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, επισημαίνουν ότι, γενικώς, όσοι έχουν λιπώδεις γλώσσες, κινδυνεύουν να εμφανίσουν τη διαταραχή. Εχουν δρομολογηθεί, μάλιστα, έρευνες προκειμένου να αποδειχθεί ότι η διατροφή με χαμηλά λιπαρά είναι ευνοϊκή για την απίσχνανση της γλώσσας. «Μιλάς, τρως και αναπνέεις με τη γλώσσα», επισημαίνει ο συντάκτης της μελέτης, δρ Ρίτσαρντ Σουάμπ. «Γιατί, άραγε, το λίπος επικάθεται εκεί; Αυτό παραμένει ασαφές. Πιθανώς να οφείλεται σε γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες, όμως όσο λιγότερο λίπος υπάρχει εκεί, τόσο πιο απίθανο είναι η γλώσσα να αποφράξει τους αεραγωγούς κατά τη διάρκεια του ύπνου». Προκειμένου να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα, οι Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 67 παχύσαρκους πάσχοντες από αποφρακτική υπνική άπνοια και διαπίστωσαν ότι η απώλεια του 10% του σωματικού τους βάρους βελτίωσε τα συμπτώματά τους κατά 30%.

Οι πάσχοντες από υπνική άπνοια, συνήθως ταλαιπωρούνται από δυνατό ροχαλητό, ηχηρή αναπνοή και σπασμωδικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ το πρωί νιώθουν υπνηλία, γεγονός που επηρεάζει δυσμενώς τη ζωή τους. Η συχνότερη μορφή υπνικής άπνοιας είναι η λεγόμενη «αποφρακτική»: όταν οι ανώτεροι αεραγωγοί φράσσονται πλήρως ή μερικώς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συχνότερα, από αυτή τη μορφή διαταραχής υποφέρουν οι υπέρβαροι και όσοι έχουν μεγάλο αυχένα ή αμυγδαλές.

Ορισμένοι τρόποι που μπορείτε να βελτιώσετε την κατάστασή σας, εφόσον πάσχετε από υπνική άπνοια, είναι οι εξής:

• Αν είστε υπέρβαρος, χάστε βάρος.

• Να κοιμάστε στο πλάι, με τη βοήθεια ειδικού μαξιλαριού.

• Να κόψετε το κάπνισμα.

• Να μην καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, ιδίως πριν τον ύπνο.

• Να μη λαμβάνετε υπνωτικά σκευάσματα, εκτός αν σας τα έχουν συνταγογραφήσει.

Οι πιο σοβαρές μορφές διαταραχής απαιτούν θεραπεία σε κλινική ύπνου, που μπορεί να σημαίνει τη χρήση μιας συσκευής CPAP,  η οποία διοχετεύει αέρα σε μια στοματορινική μάσκα κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατηρώντας τους αεραγωγούς ανοικτούς. Ο δρ Νικ Χόπκινσον, ιατρικός επικεφαλής της Βρετανικής Εταιρείας Πνευμόνων, τονίζει: «Ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά όσους πάσχουν από υπνική άπνοια. Η νέα αμερικανική έρευνα προσθέτει νέα στοιχεία: τους ακριβείς μηχανισμούς που εμπλέκονται. Ωστόσο, δεν υπάρχουν τρόποι για να μειώσει κανείς το λίπος της γλώσσας του. Κατά συνέπεια, η έρευνα δεν θα έχει άμεσες πρακτικές επιπτώσεις για τους ασθενείς».