Εως και τρεις ώρες ζει στον αέρα ο ιός

Εως και τρεις ώρες ζει στον αέρα ο ιός

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επιζήσει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες και σε επιφάνειες έως και δύο με τρεις ημέρες, σύμφωνα με νέα έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης και ερευνητών των Πανεπιστημίων Πρίνστον, Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν με τον ιό μέσω του αέρα, όπως και αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και όχι μόνο μέσω άμεσης επαφής με άλλον άνθρωπο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συσκευή εκνεφωτή ώστε να ψεκάσουν δείγματα του COVID-19 στον αέρα, μιμούμενοι  αυτό που συμβαίνει όταν βήχει ένας άνθρωπος που είναι φορέας. Διαπίστωσαν πως ο ιός επιβιώνει στον αέρα μέχρι τρεις ώρες. Επιβιώνει πολύ περισσότερο σε επιφάνειες που είναι κατασκευασμένες από υλικά τα οποία απαντώνται συχνά σε νοσοκομεία.

Για παράδειγμα, ο νέος κορωνοϊός επιβιώνει για δύο με τρεις ώρες σε επιφάνεια από πλαστικό και από ανοξείδωτο χάλυβα. Σε χαρτόνι ο ιός επιβιώνει μέχρι 24 ώρες, ενώ σε χάλκινη επιφάνεια πολύ λιγότερο, δηλαδή για τέσσερις ώρες. Ο Βίνσεντ Μιούνστερ του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας που συμμετείχε στην έρευνα, ανέφερε στο MIT Technology Review ότι η εξάπλωση του ιού μέσω του αέρα εξηγεί πιθανότατα ορισμένα επεισόδια κατά τα οποία πολλοί άνθρωποι μολύνονται από έναν μόνο φορέα.   

Οσοι ελπίζουν ότι το εμβόλιο που θα προσφέρει ανοσία έναντι του COVID-19 θα βρίσκεται σύντομα στα ράφια των φαρμακείων, θα πρέπει να περιμένουν 12 με 18 μήνες μέχρι να  το βρουν στα φαρμακεία, είπε χθες ο Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή