Καμία υγιεινή δίαιτα δεν ταιριάζει σε κάθε οργανισμό

Καμία υγιεινή δίαιτα δεν ταιριάζει σε κάθε οργανισμό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει υγιεινή δίαιτα που να είναι αποτελεσματική για όλους τους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, κατά την οποία εξετάστηκαν η επίπτωση που έχουν στον ανθρώπινο μεταβολισμό γενετικοί παράγοντες, τα μικρόβια που υπάρχουν στα έντερα και ο τρόπος ζωής. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι κάθε άνθρωπος μεταβολίζει με διαφορετικό τρόπο την τροφή που παίρνει, συνεπώς θα πρέπει να σχεδιάζει μια δίαιτα που να ταιριάζει ειδικά σε αυτόν.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου μελέτησαν την ανταπόκριση που είχε ο μεταβολισμός 1.102 υγιών ατόμων, στους οποίους παρείχαν επί δύο εβδομάδες τα ίδια ακριβώς γεύματα. Ο μεταβολισμός κάθε ανθρώπου που εξετάστηκε ανταποκρίθηκε με διαφορετικό τρόπο –ορισμένες φορές η διαφορά ήταν έως και δεκαπλάσια–, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα που είναι υγιής για κάποιον δεν είναι για κάποιον άλλον. «Κάθε ένας αντιδρά διαφορετικά στο ίδιο ακριβώς φαγητό», τόνισε στο περιοδικό New Scientist ο Τιμ Σπέκτορ του King’s College.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα των εθελοντών. Αν είναι αυξημένα και τα τρία μετά την κατανάλωση φαγητού, αυτό σημαίνει αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Ανθρωποι των οποίων αυξάνεται το επίπεδο γλυκόζης και τριγλυκεριδίων στο αίμα μετά το φαγητό είναι πιθανότερο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές ασθένειες και διαβήτη. Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα εξέτασε τον ύπνο των εθελοντών, το επίπεδο άσκησής τους και τη συχνότητα της αίσθησης πείνας, ενώ πήρε δείγματα κοπράνων, ώστε να διαπιστώσει ποια μικρόβια περιείχαν τα έντερά τους.

Ο Τιμ Σπέκτορ, που είναι γενετιστής, λέει ότι περίμενε να εντοπίσει ισχυρή γενετική σύνδεση σε σχέση με τον μεταβολισμό, αλλά προς έκπληξή του κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μεταξύ των εθελοντών υπήρχαν αρκετοί ομοιοζυγωτικοί δίδυμοι, ο μεταβολισμός των οποίων εμφάνισε πολύ σημαντικές διαφορές στην πρόσληψη της ίδιας τροφής. «Αυτό μας είπε αμέσως ότι τα γονίδια δεν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Το πώς ανταποκρινόμαστε σε ένα γεύμα πλούσιο σε λίπη, ουσιαστικά δεν εξαρτάται από τα γονίδια», λέει ο Σπέκτορ. Αντιθέτως, άλλοι παράγοντες, όπως τα μικρόβια που βρίσκονται στα έντερα, ο κιρκαδιανός ρυθμός, ο ύπνος και η άσκηση διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο. Η χρονική στιγμή που τρώει κανείς είναι επίσης σημαντικός παράγοντας. Ορισμένοι μεταβολίζουν καλύτερα το φαγητό το πρωί, ενώ άλλοι το μεταβολίζουν με την ίδια αποτελεσματικότητα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Ολα αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να σχεδιάσει κανείς μια υγιεινή δίαιτα ειδικά για ένα συγκεκριμένο άτομο, παρά να συστήνει γενικά προγράμματα διατροφής. «Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι εντυπωσιακά», αναφέρει στο New Scientist ο Γιάννης Μαυρομμάτης, από το Πανεπιστήμιο St Mairy’s του Λονδίνου. «Τα αρχικά αποτελέσματα θα διαμορφώσουν το μέλλον της επιστήμης της Διατροφής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή