Αυξημένο εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης ζητούν οι Βρυξέλλες από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να αποφευχθεί υπερφόρτωση των μονάδων υγείας τον χειμώνα που έρχεται, ενόψει πιθανού δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.
«Ταυτόχρονο ξέσπασμα της εποχικής γρίπης και της Covid-19 θα επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας,» προειδοποίησε η Κομισιόν σε έγγραφο με προτάσεις μέτρων.
Ετσι η Επιτροπή ζητεί φέτος ο εμβολιασμός για τη γρίπη να είναι πιο γενικευμένος αλλά και να ξεκινήσει νωρίτερα, ακόμη και από το καλοκαίρι αντί για τον Οκτώβριο, ώστε να αποφευχθεί αυτό που αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αποκάλεσε την Τετάρτη «κοκτέιλ κινδύνων».
«Πλέον γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό, αλλά καθήκον μας είναι να παραμένουμε σε εγρήγορση και να δρούμε προληπτικά,» είπε ο Ελληνας Επίτροπος.
Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι «σήμερα ζητάμε την ανάληψη ισχυρής και κοινής δράσης για την προστασία των πολιτών μας και θα στηρίξουμε τα κράτη μέλη στο πλαίσιο αυτό. Είναι ευθύνη μας να βεβαιωθούμε ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι. Δεν είναι τώρα η ώρα για να χαλαρώσουμε τα μέτρα προφύλαξης,» προειδοποίησε.
Η Κύπρια Επίτροπος κάλεσε μάλιστα τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν τη διστακτικότητα μέρους του πληθυσμού έναντι των εμβολιασμών, ενώ επισήμανε ότι ενώ συνήθως απαιτούνται 10-15 χρόνια για τη δημιουργία ενός εμβολίου, στην περίπτωση του κορωνοϊού είναι τέτοια η κινητικότητα που αναμένεται η διάθεσή του εντός 18 μηνών.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι δράσεις προτεραιότητας για τις εθνικές αρχές και τους οργανισμούς της ΕΕ είναι οι εξής:
• Αύξηση της κάλυψης των εξετάσεων, της ιχνηλάτησης επαφών και της επιτήρησης από τους φορείς δημόσιας υγείας, ώστε να χαρτογραφούνται οι συρροές κρουσμάτων και να περιορίζεται η εξάπλωση επιδημικών εξάρσεων.
• Διασφάλιση της ομαλής παροχής μέσων ατομικής προστασίας, φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέσω μηχανισμών όπως οι συμφωνίες κοινής προμήθειας έκτακτης ανάγκης και τα στρατηγικά αποθέματα της ΕΕ.
• Διατήρηση ταχείας κινητοποίησης στον τομέα της δημόσιας υγείας, χωρίς παραμέληση άλλων τομέων της υγείας, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της μεταφοράς ιατρικού προσωπικού και ασθενών μεταξύ κρατών μελών, καθώς και με τον συντονισμό της ανάπτυξης ιατρικών ομάδων και εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης για τις αιτούσες χώρες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
• Παροχή στοχευμένων και τοπικών μη φαρμακευτικών μέτρων βάσει έρευνας και στοιχείων, καθώς και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εκ νέου επιβληθέντων μέτρων.
• Υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και τα περιθωριοποιημένα άτομα, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για τις εξετάσεις, τη φροντίδα και τη θεραπεία, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και την ψυχολογική υποστήριξη.
Επιπλέον η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση για την υποστήριξη της διαλειτουργικότητας εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων μέσω κινητών συσκευών πέραν των εθνικών συνόρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.